Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost deschise oficial. Naomi Osaka, locul 2 în lume la tenis, a aprins Flacăra Olimpică.
Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost deschise oficial de împăratul Naruhito al Japoniei, după ce au fost amânate timp de un an din cauza pandemiei de coronavirus. Aproximativ 10.000 de sportivi olimpici și 206 de delegații au defilat în cadrul ceremoniei, la care nu a avut acces nici un fan. În tribune au fost prezente 950 de persoane, în mare parte oficialități din întreaga lume.
Spectacolul de deschidere a fost un omagiu adus celor care, în această perioadă, au fost în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus. Finalul ceremoniei a fost cu adevărat magic, 2.000 de drone au creat o priveliște încântătoare pe cerul de deasupra stadionului Olimpic. Acestea au format emblema Tokyo 2020 și un glob pământesc.
Flacăra Olimpică a fost aprinsă la finalul ceremoniei de Naomi Osaka și va arde până pe 8 august 2021, ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Organizatorii au cheltuit 13 miliarde de euro pentru desfăşurarea Jocurilor Olimpice, dintre care 2,3 miliarde de euro reprezintă costurile generate de amânarea cu un an.
Portdrapelul României
Înotătorul Robert Glință și canotoarea Simona Radiș sunt cei care au avut onoarea de a flutura drapelul României la festivitatea de deschidere. Canotoarea Simona Radiş, care concurează la dublu vâsle feminin, a devenit portdrapel al României la ceremonia de deschidere de la Tokyo, în locul Mădălinei Bereş. Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) a explicat că din cauza prognozelor meteo nefavorabile, cursele de canotaj de duminică, printre care şi calificările din probele de 8+1, au fost reprogramate a avea loc mâine dimineaţă. „În aceste condiţii, Mădălina Bereş, componentă a echipajului de 8+1, va trebui să fie odihnită pentru cursa din calificări, iar ceremonia de deschidere este programată a se încheia aproape de miezul nopţii”, a anunțat COSR.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.