Legendarul Nicu Covaci a murit la 77 de ani! Fondatorul celebrei trupe Phonenix s-a stins din viață vineri seara la Spitalul Județean Timișoara, locul unde s-a luptat în ultimele luni cu o formă agresivă de cancer cerebral. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Nicu Covaci va fi depus luni la Filarmonica din Timișoara, acolo unde cei care l-au iubit și apreciat își pot lua rămas bun.
Data înmormântării nu a fost încă stabilită, dar va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din Timișoara. Slujba de înmormântare va fi oficializată de ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.
Legendarul Nicu Covaci a murit la 77 de ani
Legendarul Nicu Covaci, născut la data de 19 aprilie 1947, s-a stins din viață vineri seara la Spitalul Județean Timișoara. Acolo a fost operat prima dată în a doua jumătate a lunii martie, după ce i s-a descoperit o tumoră pe creier. Problemele de sănătate ale artistului au apărut la începutul lunii martie. Atunci spunea că îi amorțește fața, iar vederea i se încetoșa. Medicii i-au făcut un RMN, apoi a urmat o intervenție chirugicală care a durat șase ore. Tumora de pe creier i-a fost extirpată cu succes, iar mostre din formațiune au fost trimise la laborator.
În ultimele săptămân, legendarul Nicu Covaci s-a simțit din nou rău. A fost reinternat la Spitalul Județean Timișoara. Medicul Dorel Săndesc, prietenul artistului, l-a supravegheat în ultima perioadă. Dar medicii nu l-au mai putut salva!
„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească 🙏🙏🙏”, a transmis medicul Dorel Săndesc.
Legendarul Nicu Covaci, de la Sfinții la Phoenix
Nicu Covaci a văzut filmul muzical „The Young Ones”, cu Cliff Richard & The Shadows, în anul 1960. A rămas impresionat de The Shadows, prima formație de chitare electrice din lume. Așa i-a venit ideea de a pune bazele unei formații vocal instrumentale în anul 1961, pe care s-o înscrie în „brigada de agitație” a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Timișoara. Așa a luat naștere trupa Sfinții, un grup format din Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Mony Bordeianu, Dor Cresneac – chitară, Miti Campan – pian. Apoi au fost cooptați Pilu Stefanovici – tobe și Claudiu Rotaru – chitară.
Trupa lui Nicu Covaci a obținut premiul II la Festivalul școlar de Artă de la București. Tinerii rebeli, neagreați de autorități, s-a impus pe scenele din Timișoara. Primul concert Sfinții din București a avut loc în 1965 la Casa de Cultură a Studenților „Grigore Preoteasa”. Muzica lor, un rock urban de influență occidentală, a intrat în conflict cu politica statului. Așa au decis ca trupa „Sfinții” să își schimbe numele în Phoenix.
Prima piesă Phoenix, compoziție Nicu Covaci – Mony Bordeianu, intitulată „Știu că mă iubești” a fost înregistrată în studiourile Radio.
Spre sfârşitul anului 1973, Phoenix participă pentru prima dată la Cenaclul Flacăra şi apoi la Festivalul Flacăra, unde obţine Premiul pentru cea mai valoroasă activitate muzicală din 1973. Fiind „pe val” în planul spectacolelor, cei de la Phoenix trăiesc şi cea mai inspirată perioadă şi din punct de vedere componistic.
Un an mai târziu, în 1974, apare „Mugur de fluier”, cu mai multe piese intrate deja în istoria rock-ului autohton: „Strunga”, „Andrii Popa”, „Mica ţiganiadă”, „Muzică şi muzichie”, „Mugur de fluier”. Apoi, în 1975, Electrecord editează „Cantafabule”, primul dublu LP din România, considerat o capodoperă.
„În umbra marelui urs”, produs de Nicu Covaci
Legendarul Nicu Covaci a primit un premiu de originalitate din partea „Deutschen Phonoakademie”, în 1981. Fiindcă în Germania exista o formatie Phoenix, și-au spus Transsylvania Phoenix. Iar cand s-au întors în țară, au reeditat „Cantafabule” pe un dublu album în 1993.
„În umbra marelui urs”, produs de Nicu Covaci, are la rândul său o poveste aparte. Inregistrările au fost facute în Germania și pe langă Nicu Covaci apar noii componenți ai trupei, Tavi Colen, Alin Oprea și Lucian Cioarga, plus Erwin Krauser, Mani Neumann, C. Brylankowski, V. Hildermann, V. Vaessen, S. Dankelmann si F. Tienemann. O variantă în limba engleză a albumului amintit, „In The Shadow Of The Big Bear”, cu fostul basist al grupului Black Sabbath, Malcolm J. Lewis în calitate de solist vocal, a aparut pe piața germană.