Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național al Țăranului Român, ambele din Capitală, dar și Muzeul Astra din Sibiu, au primit fiecare câte trei stele Michelin.
Cele trei muzee au ieșit în evidență prin renume, valoarea exponatelor și modul în care le-au pus în valoare. Ghidul aniversar Michelin „România 500 peisaje, destinaţii şi experienţe” a fost lansat cu ocazia celebrării a 20 de ani de prezență în țara noastră și include 500 de palate, trasee turistice și muzee, împărțite în 50 de categorii. Muzeul Astra din Sibiu a fost inclus în capitolul România etnografică. Lista instituțiilor de cultură adăugate în ghid cuprinde 45 de muzee.
Muzeul Național de Artă al României, deschis din anul 1950
Muzeul Național de Artă al României a fost înființat în anul 1948. În acel an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești.
Deschis din 1950 publicului larg, Muzeul Național de Artă al României cuprinde în prezent Galeria Națională și Galeria de Artă Europeană. Pe lângă acestea se află spațiile istorice: Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor. Muzeul Naţional de Artă al României adăposteşte capodopere renumite la nivel internaţional, precum picturi de Rembrandt, Grigorescu sau Luchian.
Directorul Muzeului Național de Artă al României, Călin Stegerean, a spus că muzeul „deţine cel mai important patrimoniu de artă din România şi de asemenea funcționează în spaţii importante din punct de vedere arhitectural. În felul acesta el (muzeul) ajunge în atenţia iubitorilor de călătorii”.
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Țăranului Român este continuatorul Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială înființat la 13 iulie 1906. Muzeul s-a mai numit Muzeul de Etnografie și Artă Națională. Apoi a fost redenumit pe rând Muzeul de Artă Națională, Muzeul de Artă Națională Carol I, Muzeul de Artă Populară al Republicii Populare Romîne, respectiv, Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România.
În 1978, muzeul s-a unit cu Muzeul Satului sub denumirea de Muzeul Satului și de Artă Populară. Muzeul este patronat de Ministerul Culturii. Prin Hotărârea Guvernului nr. 40/17 ianuarie 2007, Muzeul a căpătat statutul de muzeu de importanță națională, devenind Muzeul Național al Țăranului Român.
Muzeul a devenit cunoscut pentru colecțiile sale formate din 100.000 de obiecte. Clădirea în care funcționează este în stil neoromânesc și declarată monument istoric. Muzeografia sa specifică i-a adus în mai 1996 Premiul Muzeul European al Anului acordat de Forumul Muzeului European.
Muzeul deține colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarțe. În curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montată o biserică din lemn. Aceasta este monument istoric din secolul al XVIII-lea, strămutată aici în anul 1992.
Managerul Departamentului Cartografie Michelin, Claudiu Spiridon, a spus că „unul dintre criterii este renumele naţional sau internaţional al obiectivului respective. Un alt criteriu îl reprezintă valoarea obiectivului, vechimea, unicitatea, De asemenea, accesibilitatea publicului şi cum sunt puse în valoare exponatele”.