Parcul Cișmigiu, unul din monumetele istorice ale Bucureștiului, a fost lăsat în paragină timp de nouă luni de primarul general Nicușor Dan. El promite că parcurile municipalității vor „arăta bine” peste doi.
Parcul Cișmigiu arată dezolant la zece luni după ce Nicușor Dan s-a instalat în fotoliul de primar al Bucureștiului. Lacul pentru lebede și rațe sălbatice a fost secat, însă în mijlocul acestuia tronează un copac rupt. Nimeni nu s-a obosit să curețe lacul și să îl umple cu apă. La câțiva pași distanță, o salcie ruptă se scaldă în lac vizavi de restaurantul Monte Carlo. Aleile asfaltate sunt fisurate, iar pe alocuri decopertate.
Trei angajate de la serele Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, au fost aduse în Parcul Cișmigiu pentru a tăia iarba crescută anapoda. Un alt muncitor suda o bară supervizat de alți doi angajați. Dar pe zeci de porțiuni de pământ, iarba nu a mai avut curajul să crească. Așa arată Parcul Cișmigiu după ce PMB, condusă de Nicușor Dan, nu a alocat fonduri pentru întreținerea parcurilor din Capitală.
Cum se drenează banii la Capitală?
Parcul Cișmigiu este unul din cele 13 parcuri mari care se află în proprietatea Primăriei Municipiului București (PMB), condusă de edilul Nicușor Dan. De administrarea acestor parcuri se ocupă Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), o instituție publică de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București.
Pentru întreținerea parcurilor, lacurilor, fântânilor arteziene, serelor și adăpostul de cai Tei – Toboc, ALPAB a cerut municipalități un buget anual de 90 de milioane de lei, dar a primit doar 10% din suma cerută. Chiar și așa banii au ajuns cu greu pentru că bugetul PMB aferent anului 2021 a fost aprobat cu o întârziere de patru luni. Până la jumătatea lunii mai tot Bucureștiul a fost lăsat de izbeliște. Ceea ce a afectat în mod direct calitatea vieții bucureștenilor.
La rândul ei ALPAB, în funcție de banii de la buget, trebuia să solicite Companiei Municipale Parcuri și Lacuri să făcă curățenie și să întrețină spațiile verzi din parcuri. Până la finalul lunii august s-au comandat și efectuat lucrări de curățenie în valoare de doar 82.000 lei.







Bogdan Tănase, mutat de la ALPAB la Expo Arte
Primarul Nicușor Dan s-a ridicat din fotoliul de primar și a decis să estompeze scandalurile publice în care era acuzat că a lasat Parcul Cișmigiu în paragină. În primă fază a decis să îl schimbe din funcția de director al ALPAB pe Bogdan Tănase, de la PSD. Totodată, primarul Nicușor Dan a decis să preia conducerea ca interimar la ALPAB.
„Înainte să avem o analiză nu am vrut să fac o demitere, şi atunci l-am mutat pe domnul Tănase la o instituţie, i-am dat o poziţie echivalentă, o poziţie care era liberă la momentul ăsta. Asta a fost. Pentru moment, domnul Tănase are o poziţie câştigată prin concurs la ALPAB. Pentru ca să existe un concurs pe poziţia domniei sale de la ALPAB, trebuie ca eu să-l demit în urma unui raport. Asta o să vedem dacă se va întâmpla sau nu”, a anunțat primarul Nicușor Dan.
În urma deciziei primarului Nicușor Dan, Bogdan Tănase a fost mutat de la ALPAB pe funcția de director la Centrul Expo Arte.
Bogdan Steriopol, viitorul șef ALPAB
Primarul Nicușor Dan, după ce și-a dat seama că ar putea fi incompatibil cu funcția de director interimar al ALPAB, a decis să transfere responsabilitatea consilierului său Marius Ioana. Acesta este fostul director general al companiei Romarm. Însă, în acest sens, nu a emis nici un document oficial.
Edilul Nicușor Dan vrea să îl numească pe funcția de director al ALPAB pe Bogdan Steriopol, un fost impresar de jucători de fotbal și fin al familiei Reghecampf. După eșecul în carieră ca impresar a ajuns în anul 2019 consilier al Monicăi Anisie, pe atunci ministru al Educației.
„Sunt aici pentru a clădi viitorul copiilor din România”, își explica poziția de consilier fostul impresar și jurnalist Bogdan Steriopol. Dar a uitat repede de viitorul copiilor din România.