Eugen Preda și Ilie Petre, zis Petre Geamănu, celebri interlopi ai Bucureștiului, au fost arestați preventiv 30 de zile pentru șantaj și camătă.
Alte cinci persoane David: Onoriu-Împărăţel, Solomon Sotir, Marian Ilie, Marius Nomoloşanu și Terente Adrian Stoica au fost arestate preventiv de judecătorii Tribunalului București la cererea procurorilor DIICOT.
Gruparea lui Geamănu
În dimineața zilei de 11 august 2021, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii de la Serviciul Grupări Infracționale Violente al Poliției Capitalei și cei ai Serviciului Investigații Criminale Ilfov au făcut 18 percheziții în București, Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Ialomița. Printre cei vizați de ancheta procurorilor se aflau Eugen Preda și Ilie Petre, zis Petre Geamănu. Primul era considerat liderul clanului „Luptătorilor”, din Capitală. Celălalt era parte a clanului Geamănu.
Anchetatorii susțin că după ce a ieșit din închisoare în 2017, Petre Geamănu, a reușit în cursul anului 2018 să își facă propria organizație criminală. L-a atras de partea lui pe temutul Eugen Preda, liderul clanului „Luptătorilor” și fost membru al clanului „Sportivilor”.
„Suspectul (n.r. Ilie Petre) a atras în gruparea infracţională luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, acesta a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de <taxă de protecție> ori ca <amendă>”, se precizează în comunicatul DIICOT.
Șantaj la dezvoltatorii imobiliari
Noua organizație criminală a devenit într-un timp scurt una dintre cele mai temute în țară. Pe lista datornicilor către noua grupare se aflau în special afaceriști din domeniul imobiliar.
„Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile <taxe de protecție>”, spun anchetatorii. Banii erau ceruți pentru că membri grupării sufereau prejudicii de pe urma construcțiilor.
Ulterior dezvoltatorii imobiliari erua amenințați direct sau erau abordate persoane appropriate acestora carora li se cerea să transmită mesaje de intimidare. Membrii grupării urmăreau victimele, se postau în fața locuințelor acestora sau vizitau șantierele dezvoltatorilor imobiliari.
De exemplu, un dezvoltator imobiliar le-a spus anchetatorilor că i s-a cerut „600.000 euro, cu titlul de prezumtivă datorie pentru afaceri derulate anterior cu apropiați” ai interlopilor.
Cine este Eugen Preda?
Eugen Preda a fost sportiv de performanță la Clubul Dinamo, deținut de Ministerul Afacerilor Interne, și încadrat ca agent de poliție. Sportivul a câștigat titlul de campion național la lupte libere și campion mondial la wu-shu.
În anul 2013 a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce procurorii au constatat că a fost implicat în furtul a 55 de arme din depozitul unei unități militare din Ciorogârla. Jaful a fost constatat pe 28 ianuarie 2009, iar o lună mai târziu Eugen Preda a fost implicat într-o bătaie cu bodyguarzii BGS la mall-ul Plazza România. Lotul de arme era format din 15 pistoale mitralieră AK-47, o mitralieră cu afet PKS, 9 pistoale Carpați și 30 de pistoale de instrucție TT. A fost eliberat din închisoare condiționat din închisoare în noiembrie 2017.
După ce a fost eliberat din închisoare, gruparea controlată de Eugen Preda a intrat în conflict cu alte clanuri rivale, inclsuiv cu Clanul Cordunenilor, de la Iași. El a fost trimis în judecată pentru instigarea la distrugere, dar judecătorii ieșeni l-au achitat pentru că nu exista probe împotriva sa.
Cine este Ilie Petre, zis Petre Geamănu?
Petre Geamănu, unul din liderii lumii interlope din anii `90, a fost eliberat din închisoare pe 11 martie 2017, după 11 ani de închisoare. În septembrie 2006 a fost arestat în Belgia pentru infracţiuni cu violenţă, iar patru ani mai târziu a fost extrădat în România, el fiind dat în urmărire internaţională. După contopirea mai multor pedepse, judecătorii au decis să execute 15 ani de închisoare. În 25 noiembrie 2003, interlopul fusese condamnat la nouă ani de închisoare pentru tâlhărie, pentru că a jefuit un camion cu 3,2 tone de cafea.
Anchetatorii români susțineau că, în 4 martie 1999, în jurul orei 18.00, la o intersecţie din apropierea localităţii Buftea, mai multe persoane au jefuit un camion cu trei tone de cafea, în valoare de 518 milioane de lei vechi. Marfa era proprietatea unui cetăţean arab.