Procurorul Liliana Vintilă, fost anchetator la DNA și DIICOT, este acuzată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) că a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Maria”.
Liliana Vintilă, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4, a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea pe 15 august 1987, cu numele conspirativ „Maria”, conform dezvăluirilor făcute de pressHub.ro.
Ea este titulara dosarului de rețea R297182 din care rezultă că a dat 22 de note informative prin care înștiința ofițerii de Securitate cu privire la intenția unor persoane de a părăsi definitiv România, precum și despre relațiile neoficiale dintre cetățenii români și străini.
Conform datelor de la dosar, pe 30 septembrie 1987, Liliana Vintilă a primit 300 de lei de la ofițerul de legătură pentru serviciile aduse Securității. „Rog să aprobați suma de 300 de lei pentru recompensarea sursei Maria, dosar nr 7953”, se precizează în nota înaintată de locotenentul major Aurelian Dinu, chitanța de primire a banilor fiind semnată de sursă.
Potrivit CNSAS, Vintilă a fost instruită de Securitate, astfel încât să afle cât mai multe lucruri despre persoanele supravegheate. În același timp, ofițerii de legătură i-au făcut și un profil informatorului. Casnică, neîncadrată politic, cu spirit de orientare, „dispune de calități de informare”, pregătire corespunzătoare, cu mențiunea că „recrutarea se face pe bază de sentimente patriotice.
„A fost incitată când i s-a făcut propunerea să colaboreze în mod activ, secret și organizat cu organele de Securitate, a afirmat că e mândră de încrederea care i se acordă acceptând fără nicio ezitare propunerea făcută. Recrutarea susnumitei s-a efectuat de către lt. Dinu Aurelian în casa de întâlniri Clara”, se arată în actele de la dosarul instanței. Recrutarea ar fi durat trei ore, timp în care i s-a făcut instructajul.
Liliana Vintilă a susținut în instanță că nu a încălcat drepturi fundamentale ale cetățenilor prin acțiunile sale și că informațiile date Securității nu puteau fi valorificate de aparatul represiv. Mai mult, ea susține că a fost ridicată de pe stradă la ordinul Securității deoarece a cunoscut niște cetățeni japonezi. În plus, la cei 20 de ani ai săi, a fost amenințată de alți ofițeri de Securitate și că a suferit un șoc psihic.