Familia Bulat – Buștei împodobește baldachinul în care este depusă racla cu moaștele Sfintei Parascheva de 18 ani. Anul acesta, familia Bulat – Buștei a venit însoțită de 20 de voluntari, persoane care și-au dorit să ajute la decorarea baldachinului.
Flori colorate pentru a acoperi urmele gri ale pandemiei
În anul 2004, familia Bulat – Buștei a împodobit pentru prima data baldachinul Sfintei Parascheva, la Iași. De atunci au trecut 18 ani. Dar de la un an la altul au fost diversificate plantele și florile folosite.
Familia de la Bucureşti spune că în fiecare an alege flori rezistente, pentru că sărbătoarea de la Iaşi se întinde pe mai multe zile. Anul acesta, aranjamentul din flori albe, galbene şi portocalii poartă umele de „Toamnă Veselă”. Florile de culoare mai deschisă au fost ales pentru a acoperi clipele gri ale pandemiei, spune Maria Bulat-Buştei.
„Avem o combinație de mai multe tipuri de crizantemă, crin asiatic, trandafir orange, atena, patru tipuri de verdeață, eucalipt, aspidistra. Combinatia de culori a fost aleasa de sora mea anul acesta, și-a dorit tare mult să facem o combinație de portocaliu cu galben. Ne-am gândit să fie pata de culoare, să îi aducem Sfintei flori vesele. Nici macar nu îmi imaginez, nici eu și nici ceilalți, un an fără să îi aducem flori sfintei”, spune Maria Bulat-Buştei.
În timp ce reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că sunt pregătiţi să organizeze Hramul de Sf. Parascheva în cele mai bune condiţii, dată fiind situaţia epidemiologică.
Familia Bulat-Buștei: „Ne rugăm să fim sănătoşi”
Pentru prima dată, Maria Bulat-Buştei a adus-o şi pe fiica sa la împodobirea baldachinului, pe Victoria Maria Paraschiva, care a spus că a venit să o roage pe Sfântă să îi dea un frăţior.
„Ne rugăm să fim sănătoşi. Atâta timp cât putem, să venim să îi aducem flori Sfintei. Ne-am organizat uşor. Sunt foarte mulţi voluntari, de la an la an sunt mai mulţi. Sfânta este foarte ajutătoare. Faptul că suntem sănătoşi, că avem linişte în familie, că suntem uniţi, că putem reveni în fiecare an, am un copil minunat, sănătos… ce minune mai mare să aştept”, spune Maria Bulat-Buştei.
Pelerinaj la Sfânta Parascheva
Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început pe 8 octombrie și se va încheia pe 14 octombrie 2021. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrală şi așezată în baldachinul special amenajat pentru sărbătoare. Vineri dimineață, în jurul orei 6.00, PS Nichifor Botoșăneanul, alături de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au oficiat Acatistului Sfintei Parascheva.
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a transmis că această prăznuire este tot timpul pentru noi un moment de nădejde. „Moment prin care înțelegem că tot ce facem ne schimbă viața și rămâne o schimbare până și în trupul nostru. Trupul Sfintei Parascheva, trupul sfinților devin sfinte moaște mărturisind puterea pe care Dumnezeu o pune în cei ce slujesc Lui, cu bunăvoință, cu nădejde și bărbăție. Atunci când slujim, primim o bucurie și o putere pe care o putem împărtăși și celorlalți. Cu cât mai mulți vom fi cei care vom trăi cu această înțelepciune, cu nădejde, cu credință în Dumnezeu, cu atât mai mult va birui această înfricoșare, această îngrijorare pe care o avem, și va birui – nu că am ignora-o – ci pentru că înțelegem că în fața lui Dumnezeu cel Atotputernic, toate îngrijorările noastre intră pe făgașul biruinței pe care Dumnezeu ni le-a arătat prin înviere”.