Autoritățile suedeze au arestat în urmă cu doi un dealer de droguri care câștigase ilegal 36 de bitcoini de pe urma vânzări online de droguri.
Procurorul de caz, Tove Kullberg, a estimat prejudiciul la aproximativ 100.000 de dolari, valoarea de atunci a celor 36 de bitcoini. În momentul în care statul suedez a vândut bitcoinii, valoarea celor 36 de monezi virtuale era de 15 ori mai mare. Guvernul suedez trebuie să îi restituie dealerului de droguri 33 de Bitcoin, în valoare de 1,5 miloane de dolari americani.
Greșeala procurorului de caz
Toată tărășenia a început în urmă cu doi ani. Atunci procurorul Tove Kullberg a decis să aresteze un dealer de droguri care obținuse 36 de bitcoini din vânzarea online a drogurilor. Pentru a-și susține cazul, procurorul Tov Cullberg a menționat în rechizitoriu că valoarea echivalentă a prejudiciul este de 100.000 de dolari. Drept consecință, instanța de judecată a decis ca suma de 1,3 milioane coroane suedeze, echivalentul a 100.000 de dolari, să fie confiscată.
Ulterior, pentru a recupera fizic prejudiciul, autoritățile suedeze au decis să vândă la licitație cei 36 de Bitcoini. Doar că valoarea acestora crescuse de cel puțin 15 ori. Dealerul de droguri a dat statul suedez în judecată pentru a recupera diferența dintre prejudiciu și suma obținută la licitație.
Instanța i-a dat dreptate dealerului de droguri și a obligat guvernul suedez să-i restituie diferența. Adică, 1,5 milioane USD în Bitcoin.
Procurorii nu trebuie să convertească criptomonedele
Potrivit presei din Suedia, procurorul Tove Kullberg consideră acest caz drept unul „nefericit”. Acesta și-a recunoscut greșeala și spune că a învățat o lecție importantă pentru că nu trebuia să convertească bitcoinii în coroane suedeze.
„Lecția care trebuie învățată din aceasta speță este să anchetatorii trebuie să păstreze valoarea în bitcoin. Profitul din infracțiune ar trebui să fie de 36 de bitcoin, indiferent de ce valoare are bitcoinul la acea vreme”, a spus procurorul Kullberg.
Tove Kullberg a subliniat că pe măsură ce criptomonedele continuă să fie adoptate pe scară largă, parchetele ar face bine să investească în pregătirea anchetatorilor. „Cu cât vom crește nivelul de cunoștințe în cadrul organizației, cu atât vom face mai puține greșeli”, a spus procurorul.