Cornelia Catanga, una dintre cele mai mare cântărețe de muzică lăutărească, a murit la vârsta de 63 de ani la Spitalul Universitar din București. A suferit un stop cardio-respirator, iar rezultatul testului Covid-19 a ieșit poztiv.
Cornelia Catanga a murit vineri, 26 martie 2021, la vârsta de 63 de ani după ce a suferit un stop cardio – respirator. Decesul Corneliei Catanga a fost constatat de medicii de la Spitalul Universitar București. A fost testată pentru Covid-19, iar rezultatul a ieșit pozitiv. După moartea artistei s-a aflat că s-a tratat acasă cu mai multe tipuri de medicamente. A ajuns la spital prea târziu pentru a putea fi salvată.
Născută în 9 martie 1958, în localitatea Zeletin din județ Buzău, Cornelia Catanga este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică lăutărească a tuturor timpurilor din România. În interviurile sale, artista se lăuda cu familia sa și cu faptul că provenea dintr-un sat de lăutari romi. Prima dată a cântat pe o scenă la doar 8 ani și de la 9 ani a început să meargă la evenimente singură, unde cânta pentru invitații la nunți sau botezuri. Ea spunea că cel mai frumos cadou pe care l-a primit în copilărie a fost un acordeon.
Descoperită de Doina Badea și Toni Iordache
Cornelia Catanga a fost chemată la preselecția de la Casa de Creație din Buzău la vârsta de 11 ani. În juriu se aflau Doina Badea și Aurelian Andreescu. Micuța Catanga cu acordeonul ei a impresionat-o pe artistă, care a luat-o pentru mai mult de un an în trupa care a acompaniat-o în turneele prin tara. „La primul concert au vrut să mă îmbrace în costum popular, dar eu nu aveam. Mi-au făcut unul atunci pe loc, iar Doina Badea și-a tăiat fularul în două și mi-au făcut fustă din el. Eram tare mândră că și-a rupt așa o artistă fularul pentru mine.”, spunea Cornelia Catanga pentru Jurnalul Național.
Într-una din zile însă viața i-a jucat o mare festă Corneliei Catanga: „Aveam spectacol la Comarnic. Eram emoționată și agitată. M-am grăbit să traversez strada și o mașină cu turiști italieni a dat peste mine”. În urma accidentului Cornelia Catanga a rămas cu repercusiuni severe, care și-au facut însă aparitia abia nouă ani mai târziu.
La o nuntă din Ploiești a fost descoperită de Toni Iordache. Avea 13 ani, iar fata cu acordeon i-a cucerit inima. Artistul le-a luat pe micuța Catanga și pe mama acesteia la Bucuresti, găzduindu-le în propriul apartament din Berceni.
Cornelia Catanga a ajuns să cante cu cei mai mari artiști lăutari ai perioadei: Nicolae Florian, Marin Năsturică, George Urziceanu, Nicolae Nițescu, Nicu Constantin, Florica Roșioru, Nicușor Turcitu, Vasile Pandelescu, Mihai Nămol.
Cele mai cunoscute melodii cântate de Cornelia Catanga sunt: Șaraiman, Doamne, dă-mi putere, Cântec de ascultare și Sârba de la Buzău, Aș pleca cu tine-n lume, Pentru cine am muncit, Unii spun dac-ai bani, Aș da zile de la mine, Moșule, te-aș întreba, Foaie verde, măr domnesc, Picături de untdelemn, Ia mai adă o damigeană!, Leagă-ți, lele, coada stângă, Sunt fericit că sunt tata, Blestemat să fii de stele.