Polonia ar putea să se confrunte cu cinci crize majore fără a lua în considerare pandemia de coronavirus. În perioada imediat următoare vor avea loc o serie de crize politice care vor pune la grea încercare coaliția de guvernământ Dreapta Unită, condusă de Partidul Lege și Justiție, conform unei analize Politico.
În cazul în care coaliția de guvernământ va eșua în rezolvarea celor cinci crize, Polonia ar putea alegeri anticipate cu mult înainte de anul 2023, atunci când sunt programate oficial alegerile parlamentare.
1.Tensiunile în coaliție pe „Acordul polonez”
Guvernul intenționează să câștige un al treilea mandat fără precedent în 2023 datorită a ceea ce numește „Acordul polonez”. Un program economic care reduce impozitele pentru persoanele cu venituri mai mici și medii, sprijină cumpărătorii de case, mărește cheltuielile pentru îngrijirea sănătății și crește beneficiile pentru pensionari și familiile cu copii. Toate acestea vor fi decontate printr-o creștere bruscă a taxelor pentru angajații independenți.
Municipalitățile sunt, de asemenea, în stare de alertă pentru că vor fi finanțate cu mai puțini bani. Guvernul polonez subliniază că o mare majoritate a polonezilor vor vedea câștiguri din acest pachet, dar opoziția și federațiile patronale consider că această măsură maschează majorararea impozitelor.
„Acordul polonez” duce la tensiuni semnificative în cadrul coaliției de guvernământ – alcătuită din PiS și doi aliați mai mici.
2. Creșteri salariale pentru parlamentari
Președintele Andrzej Duda a aprobat o creștere a salariilor de 60% pentru parlamentari, care va intra în vigoare la 1 septembrie. Este o inversare a deciziei din 2018 a liderului PiS, Jarosław Kaczyński, de a reduce salariile parlamentarilor cu 20%. Creșterea salarială este extrem de nepopulară în rândul polonezilor. Un sondaj de opinie din această săptămână a constatat că 84% se opun. Creșterea salariilor pentru parlamentari va oferi muniției opoziției conduse de Donald Tusk.
3. Un câine supărat la supraveghere
Eforturile coaliției de guvernământ de a rămâne unită nu sunt sprijinite de Marian Banas, șeful Biroului de Superior de Audit (NIK). Instituție care are misiunea de a proteja cheltuielile publice. Printre cei care sunt verificați de NIK se află și Ministerul Justiției, condus de ministrul
Zbigniew Ziobro, lider al partidului Polonia Unită care face parte din coaliția de guvernământ.
În această săptămână, NIK a completat un raport în care a constatat probleme profunde la fond special administrat de ministerul Justiției. Fond care ar trebui folosit pentru a ajuta victimele infracțiunilor, dar a fost folosit în schimb pentru alte scopuri.
4. Probleme cu Bruxelles
Reorganizarea radicală a sistemului judiciar din Polonia – un proiect al lui Kaczyński și Ziobro – prin care judecătorii ajung sub un control politic mai strict a generat o serie de critici la niveul Uniunii Europene.
Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a avertizat Polonia că ar putea primi amenzi dacă nu respectă politicile europene. De asemenea, Curtea Constituțională din Polinia a decis luna trecută că instanța UE nu are autoritatea de a impune măsuri care afectează sistemul judiciar polonez.
Disputa va deveni și mai intensă la sfârșitul lunii, când Curtea va avea o cerere depusă de Morawiecki pentru a stabili dacă legislația UE are prioritate asupra legislației poloneze.
Acest lucru duce la îngrijorarea din partea Bruxelles-ului că Polonia ar putea submina ordinea juridică a blocului European.
Dar tensiunile cu Bruxelles vor excalada, Polonia ar putea întâmpina dificultăți din partea Comisiei Europene pe Programul de Reziliență care prevede acordarea unei sume de 24 de miliarde euro sub forma subvențiilor UE și 34 de miliarde de sub formă de împrumuturi.
Acești bani sunt esențiali pentru programele de cheltuieli ale guvernului care fac parte din campania sa preelectorală.
5. Washingtonul stabilește legea
Varșovia se află, de asemenea, într-un conflict mocnit cu Washingtonul, aliatul crucial al țării NATO. Totul a plecat de la postul de televiziune TVN, un post popular în Polonia deținut de Discovery SUA. TVN este un canal de știri independent care înfurie guvernul polonez, care și-ar dori un control mai strict asupra mass-mediei.
Licența TVN este în curs de reînnoire luna viitoare. Parlamentul lucrează la un proiect de lege care nu va acorda licențe companiilor deținute majoritar de entități din afara Spațiului Economic European. TVN este deținut în mod oficial de o companie înregistrată în Olanda, care la rândul său este deținută de Discovery. Deci, îndeplinește regulile poloneze în prezent, dacă legislația ar fi adoptată. Un grup de senatori americani au lansat un avertisment prin care au anunțat că orice decizie de implementare a acestor legi „ar putea avea implicații negative pentru apărare, relații comerciale și comerciale”.