Comunitatea LGBTIQ a reușit să obțină în Parlamentul European recunoașterea căsătoriilor și parteneriatele între persoane de același sex la nivelul Uniunii Europene. Prin rezoluția adoptată se cere recunoaşterea statutului parental pentru persoanele LGBTIQ şi protejarea acestora de discriminare, hărţuire şi violenţă.
Parlamentarii europeni au cerut Comsiei Europene să sancționeze România, Polonia și Ungaria pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ.
Rezoluție adoptată cu 387 de voturi pentru
Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ. Prin acest document statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să recunoască în mod uniform căsătoriile și parteneriatele legale între persoanele de același sex.
Conform rezoluției, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform. Iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus. Rezoluția a fost adoptată cu 387 de voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri.
Parlamentul European subliniază că acești cetățeni ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile. Inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniunea Europeană.
Cazul „Coman & Hamilton”
Adrian Coman şi Robert Clai Hamilton s-au căsătorit în 2010, în Bruxelles. Ei au cerut ca uniunea lor să fie recunoscută şi în România, fiind vorba despre cetăţeni europeni cu drepturi egale. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis pe 5 iunie 2018, răspunzând unei întrebări adresate de CCR, că un cuplu căsătorit format din două persoane de același sex este recunoscut ca atare în orice țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește libera circulație.
Comisia Europeană a declanșat în toamna anului 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României. Motivul? România nu respectă decizia CJUE în cazul „Coman & Hamilton”.
Parlamentarii europeni recomandă Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta această hotărâre.
Măsuri împotriva Ungariei și Poloniei
Europarlamentarii îndeamnă prin rezoluția adoptată ca toate statele UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil.
„Deputații doresc ca familiile LGBTIQ să aibă dreptul la reîntregirea familiei ca și cuplurile de sex opus și familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE”, se menționează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
Parlamentul European a luat act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Europarlamentarii vor ca UE să sancționeze cele două state prin proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare, instrumente bugetare.