Uniunea Europeană a resuscitat ideea înființării unui armate europene după retragerea trupelor din Afganistan. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un astfel de plan nu trebuie să submineze structurile de comandă ale NATO sau să devieze resursele alocate alianței.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a acordat un interviu ziarului britanic Telegraph în care a avertizat că planul Uniunii Europene care prevede înființarea unei armate proprii ar putea să se suprapună cu NATO.
Uniunea Europeană urmează să propună până la sfârșitul acestui an un document strategic care prevede înființarea unei forte rapide de intervenție formată din câțiva mii de soldați din statele membre. Cererile pentru o capacitate militară europeană autonomă au crescut în ultimele săptămâni după ce decizia SUA de a ieși din Afganistan a dus la recucerirea de către talibani a controlului asupra statului.
Jens Stoltenberg a spus că „propunerile specifice” privind o astfel de forță europeană nu au fost discutate în NATO și el „nu a văzut niciun detaliu”.
„Salut eforturile europene în domeniul apărării, dar acest lucru nu poate înlocui niciodată NATO și trebuie să ne asigurăm că Europa și America de Nord se unesc”, a declarat Stoltenberg ziarului Telegraph.
„Orice încercare de a slăbi legătura dintre America de Nord și Europa nu numai că va slăbi NATO, ci va împărți Europa”, a avetizat sec Jens Stoltenberg.
Armata UE
În ciuda disensiunilor frecvente, UE a luat o serie de măsuri în ultimii ani pentru a-și consolida poziția militară. Uniunea Europeană, în anul 2017, a lansat oficial pactul militar cunoscut sub numele Structura de Cooperare Permanentă sau PESCO. Acest pact vizează cooperarea între statele membre pe diverse proiecte de cercetare și dezvoltare militară. PESCO are în dezvoltare 46 de proiecte, dar multe se confruntă cu întârzieri semnificative , ridicând întrebări cu privire la eficacitatea acestuia.
De asemenea, UE alocă o sumă tot mai mare de bani pentru eforturile militare de colaborare. Pentru 2021-2027, blocul a alocat opt miliarde de euro pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării comune.
La începutul acestui an, 14 țări din UE, inclusiv Germania și Franța, s-au unit pentru a reînvia ideea, sugerând acum formarea unei brigăzi de 5.000 de militari.
Miniștrii Apărării din UE au discutat deja despre înființarea unei armate europene. O primă versiune a unui proiect în acest sens va fi finalizată până în noiembrie 2021. Versiunea finală va fi gata la începutul anului 2022. Se preconizează că inițial se va înființa o forță de intervenție rapidă.
Armata UE este „un lucru care trebuie să se întâmple”, a declarat Giorgio Mulè, subsecretarul italian al apărării. Pentru el, „un grup de națiuni” compus din țările fondatoare ale UE – Germania, Franța, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg – ar trebui să facă primii pași.