Lăcusta călătoare sau Locusta migratoria este cea de-a doua insectă care va fi transformată în ingredient alimentar. Decizia a fost luată de Comisia Europeană pe 12 noiembrie 2021, atunci când a aprobat comercializarea ingredientelor obținute din lăcusta călătoare pe piața Uniunii Europene. Aceasta va fi disponibilă sub formă congelată, uscată sau pulbere și este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.
Prima insectă autorizată larva specie de insect Tenebrio moltitor cunoscută ca viermele galben uscat sau viermele galben de făină. Autorizarea a fost dată în data de 22 iunie 2021 la cererea francezilor SAS EAP Group.
Lăcusta călătoare, aprobată de statele membre
Pe 12 noiembrie 2021, Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piața europeană a insectei „Lăcusta călătoare” (Locusta migratoria) ca aliment nou. Termenul „Lacustă călătoare” se referă la adultul Locusta migratoria, o specie de insecte care aparține familiei Acrididae.
„Va fi disponibil sub formă congelată, uscată sau pulbere”, susține Comisia Europeană. Lăcusta călătoare este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare. Această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură.
Comisia Europeană atrage atenția că în formele congelate și uscate, picioarele și aripile trebuie îndepărtate de operatorul din sectorul alimentar pentru a reduce riscul de constipație intestinală.
Produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre.
Prima insectă autorizată ca ingredient alimentar
Prima insectă autorizată ca ingredient alimentar de Comisia Europeană a fost larva desicată de Tenebrio molitor. Aceasta este cunoscută ca viermele galben de făină sau viermele galben uscat. Solicitarea de autorizare a fost depusă de compania franceză SAS EAP Group, pe 13 februarie 2018.
SAS EAP Group este prima companie franceză de biotehnologie specializată în creșterea și transformarea insectelor în proteine. Lider al pieței europene de insecte, este prima companie care a obținut autorizația Novel Food de la Comisia Europeană pentru a comercializa insectele pentru hrana umană.
În cerere se solicita ca larva desicată de Tenebrio molitor să fie utilizată ca insectă integrală, desicată, sub formă de aperitive, și ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare, populația țintă fiind populația generală.
Potrivit avizului autorității, consumul de larvă desicată de Tenebrio molitor poate cauza reacții alergice la persoanele care sunt alergice la crustacee și la acarieni.
De ce o să mâncăm insecte?
Alimentele noi sunt alimentele care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de oameni înainte de 15 mai 1997. Atunci a intrat în vigoare primul regulament al UE privind alimentele noi. Regulamentul privind alimentele noi necesită o autorizație înainte ca un produs alimentar nou să poată fi introdus pe piața Uniunii. Aprobarea unui nou produs se acordă în urma unei evaluări științifice stricte efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Autoritatea verifică, în lumina dovezilor științifice disponibile, că alimentul nu prezintă un risc de siguranță pentru sănătatea umană.
În diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.