Creșterea prețurilor la gaze a bulversat întreaga Uniune Europeană. 40 de europarlamentari cer Comisiei Europene să ancheteze compania rusească Gazprom pentru că ar fi manipulat piața gazelor naturale.
Șeful Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat pe 17 septembrie 2021 că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește și mai mult, dar fără să facă vreo referire la acuzațiile parlamentarilor europeni.
Gazprom suspectată că a manipulat prețurile la gaze
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, creșterea prețurilor la gaze spot s-a triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. 40 de parlamentari europeni au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care cer invesigarea companiei Gazprom, controlată de Moscova. Se întâmpla pe 16 septembrie 2021. Ei au informat că suspectează Gazprom că ar fi manipulat preţurile la gazele naturale.
„Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa”, susțin cei 40 de parlamentari europeni. Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii cu privire la creșterea prețurilor la gaze. Dar a anunţat că va răspunde în timp util.
Parlamentarii europeni citează o serie de incidente, inclusiv recentele închideri ale unor facilităţi de producţie ale Gazprom. Ei au anunţat că firma a refuzat să rezerve capacităţi de transport a gazelor naturale prin conductele existente.
„Toţi aceşti factori ne permit să suspectăm că avansul record al preţurilor gazelor naturale din Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieţei de către Gazprom”, se menționează în scrisoare.
Prețuri record la gaze în Europa
La o zi după acuzațiile lansate de parlamentarii europeni, președintele Gazprom, Aleksei Miller, a participat la o conferință online. Aparent fără nici o legătură cu acuzațiile parlamentarilor, Aleksei Miller a anunțat că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește și mai mult.
În prezent, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 de miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal. „Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate”, a declarat Aleksei Miller.
Acesta a avertizat că „Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare. (…) Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”.
Gazoductul Nord Stream 2, finalizat de Gazprom
Grupul Gazprom a anunțat săptămâna trecută că a finalizat lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2. Acesta este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania. O cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Pentru livrarea gazelor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Bundesnetzagentur, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania. Instituția are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.
Analiştii nu se aşteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct preţurile gazelor să scadă curând în Europa.