Nelu Ploieșteanu, pe numele său real Ion Dumitrache, a murit la vârsta de 71 de ani la Spitalul Floreasca. Era internat în stare gravă la secția de terapie intensivă din cauza infecției cu Covid-19. Lumea bună a Bucureștiului s-a bucurat de cântecele sale timp de 54 de ani.
Născut în decembrie 1950, în comuna Ciorani din județul Prahova, într-o familie de muzicieni, cu un trai modest, regretatul solist a învățat de mic ce înseamnă neajunsurile. Cu toate acestea muzicianul, pe numele său adevărat Ion Dumitrache, mărturisea că a avut parte de o copilărie fericită.
În anii tulburi ai comunismului dădea viaţa petrecerilor cu romanţele şi melodiile lăutăreşti. Era invitat la evenimente de anvergură şi îi cânta deseori lui Nicolae Ceașescu, dar şi tuturor preşedinţilor de după Revoluţie când a început să scoată album după album. Prietenia cu Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinica avea să schimbe lumea boemă din Bucureşti, la cârciuma Şarpele Roşu, unde cântau împreună. A cântat chiar și cu Alex Velea și Jon Băiat Bun. Nelu Ploieșteanu apare alături de cei doi în videoclipul Vine Poliția.
I-a cântat lui Nicu Ceaușescu
Nelu Ploieșteanu a povestit într-un interviu publicat de ziarul Adevărul că a ajuns la București la vârsta de 17 ani. Pe atunci încă mai mergeau trăsurile pe Calea Victoriei. Ca toți lăutarii vremii, Nelu Ploieșteanu s-a dus „La Bursă”. „Era un loc, lângă Podul Izvor, lângă „Cireşica”. Acolo se strângeau lăutarii. Dacă aveai nuntă, te duceai şi ţi-i alegeai de acolo. Primul local din Bucureşti în care am cântat a fost „Rapsodia”, în Centrul Vechi. Pe urmă, la „Caru’ cu bere”, pe urmă la „Caraiman”, unde cânta şi Dan Spătaru”.
„I-am cântat lui Nicu Ceaușescu, stătea cu noi, ne punea să bem, petrecea frumos. Lui ta-su îi cânta ansamblu mare, lăutarii stăteau la distanță de el. I-am cântat și lui Iliescu, și lui Băsescu. Ăștia nu erau așa de entuziasmați. Am fost la Blaga la nuntă și cu ochii mei am văzut când un neam de acolo a vrut să se ridice și nu l-a lăsat nevasta, că-l face de râs. Păi normal că oamenii simpli te simți mai bine. Spunea un ziarist „Ce, oamenii numai prin mișcare se pot distra?”. Păi atunci mergeți la botez, luați câte-un Eminescu și stați așa și distrați-vă, oameni buni! Păi și vaci dacă le pui Beethoven dau lapte mai mult. Nu trebuie să asculți muzică mea neapărat”, a povestit Nelu Ploieșteanu.
Cântece alese
Cele mai cunoscute melodii cântate de Nelu Ploieșteanu au fost: Tanțo, Sunt vagabondul vieții mele (în memoria lui Gheorghe Dinică) Am bani, nu sunt zgârcit (cu Mioara Lincan), Afară plouă și varsă (cu Mioara Lincan), Am iubit și-am să iubesc, Lasă-mă să pătimesc (cu Mioara Lincan), Geaba-i lună, geaba-i stele.