Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.
Maestrul Ion Caramitru era internat la Spitalul „Elias” din Capitală. Medicii au reușit să afle ce boală are de abia la începutul lunii august, atunci când i-au descoperit o infecție în sânge.
Ion Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti din decembrie 1989. Pe 22 decembrie 1989, se afla în fruntea unei coloane de manifestanţi care a pătruns în clădirea Televiziunii Române. Ion Caramitru a fost cel care a anunțat primul la postul naţional de televiziune că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere.
În anul 1995 a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord cu ordinul Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic.
Ion Caramitru a debutat la TNB
Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti (1964), clasa profesor Beate Fredanov. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu.
A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. Ion Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România încă de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. El a fost numit la conducerea Teatrului Național I.L. Caragiale Bucureşti în data de 2 iunie 2005.
Ministru al Culturii
În zilele de 21-22 decembrie 1989, actorul Ion Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. Pe 22 decembrie 1989 a pătruns cu revoluționarii în clădirea Televiziunii Române. De acolo a anunțat că regimul comunist a fost înlăturat de la putere.
Ulterior a ajuns membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, constituit şi anunţat populaţiei în seara zilei de 22 decembrie 1989. Apoi a fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi preşedinte al Comisiei pentru cultură. În Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională răspundea de Comisia pentru cultură şi probleme de tineret
Ion Caramitru a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. Alături de activitatea dedicată teatrului, s-a manifestat ca membru marcant al Alianţei Civice.
La 11 decembrie 1996, a fost desemnat ministru al Culturii odată cu învestirea guvernului Victor Ciorbea. Ulterior, s-a înscris în PNŢCD. În cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.
Decorat de Regina Elisabeta a II-a
- Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord)
- Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa 1997)
- Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000
- Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi, 2008
- Crucea Casei Regale a României Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, 2017 Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la Bucureşti, 2017
- Cetăţean de onoare al Bucureştiului, 2017
- Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, 2006