Explozii în lanț la Crevedia, după ce rezervoarele unei stații GPL au sărit în aer. Până la această oră o persoană a murit și alte 46 au fost grav rănite. Printre răniți se află și 26 de pompieri. Trei mii de persoane au fost evacuate de pe o rază de 700 de metri. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a activat Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europenen pentru transferul în străinătate al răniților. În cursul acestei nopți, patru pacienți vor transferați în Italia și Belgia.
Explozii în lanț la Crevedia, 26 de pompieri răniți
Depozitul GPL de pe DN1 A, din localitatea Crevedia, a sărit în aer în jurul orei 18:50. Acesta era deținut de firma Flagas, dar nu avea autorizație de funcționare. Într-o primă fază, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a trimis la locul exploziei 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ. Prima explozie de la Crevedia s-a soldat cu mai multe persoane rănite. Opt răniți, cu arsuri grave, au fost trimise de urgență la spitalele din București. Pe lângă aceștia, a spus primarul din Crevedia, mai erau încă zece persoane rănite și două dispărute.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov a trimis la Crevedia 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.
A urmat a doua explozie, în timp ce pompierii se luptau cu flăcările. 26 de pompieri care interveneau la fața locului au suferit arsuri, majoritatea la nivelul feței, dar și la nivelul membrelor. Unul dintre ei a necesitat intubație la fața locului.
Raed Arafat: „Cel care a decedat nu a murit din cauza incendiului, ci a făcut un infarct”
Secretarul de stat și șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că persoana decedată nu a murit din cauza incendiului. A făcut infarct. „A fost resuscitat aici, la fața locului, a răspuns manevrelor, dar apoi a făcut infarct din nou și a decedat. Situația este în dinamică. Am evitat ca oamenii să fie foarte aproape de cisternă. Populația a fost evacuată, a fost greu de controlat populația. Orice incendiu cu cisterne presupune acest scenariu (n.r. de explozie), de aceea se răcesc, de aceea intervin astfel pompierii. Sunt trei cisterne, de aceea am cerut ca zona să fie evacuată pe o distanță de 700 de metri”, a declarat Raed Arafat.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia.
„La Spitalul Floreasca au fost duși cei cu probleme mai deosebite. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă. Mai mult ca sigur în seara asta credem că un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. Vă ținem la curent. Totul va fi transparent”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Ministerul Sănătății: „opt victime cu arsuri în grade diferite”
Ministerul Sănătății a anunțat că în spitalele din București sunt internate cele 46 de persoane rănite în urma exploziilor de la Crevedia. 13 sunt internați la Spitalul Bagdasar Arseni. Patru victime sunt internate la Spitalul de Arși. Alte 28 de persoane rănite sunt internate la Spitalul Floreasca. O singură victimă este internată la Spitalul Elias. Opt persoane din cele 46 de rănite sunt intubate.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că „există circa opt victime cu arsuri în grade diferite, una dintre ele cu arsuri extinse este la Spitalul de Arși, celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv Floreasca și Bagdasar”.
Primarul Petre Florin: „această locaţie avea suspendată activitatea”
Petre Florin, primarul localității Crevedia, a afirmat că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL. Acolo, activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU.
„Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU. Nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a declarat primarul.
Cetățenii din Crevedia sunt rugați să țină geamurile închise deoarece fumul este toxic.