Codul Rutier se modifică: teste antidrog pentru dobândirea și redobândirea permisului de conducere. Aceasta este una din principalele modificări legislative pe care le va iniția ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma accidentului din stațiunea 2 Mai. Accident în care au fost uciși doi tineri de șoferul drogat Vlad Pascu.
Codul Rutier se modifică: teste antidrog la examinarea medicală
Ministrul Afacerilor Interne, liberalul Cătălin Predoiu, a susținut în cadrul unei conferințe de presă că va iniția o serie de modificări legislative pentru ca șoferii să nu se mai suie la volan beți sau drogați.
„Voi propune Guvernului și Parlamentului, legislație pe următoarele direcții, măsuri care vizează conducătorii auto. Instituirea obligativității testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului și extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reținut pentru consumul de alcool și droguri. Deci vrei carnet, test antidrog”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
Totodată, atunci când vor fi finalizare noile reglementări, se vor institui noi situații în care efectuarea testării antidrog și alcool va obligatorie.
„Atunci când în vehicul sunt identificate substanțe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat normele privind consumul de alcool și droguri la volan, precum și când a comis infracțiuni la regimul substanțelor interzise”, a precizat ministrul de Interne.
Codul Rutier se modifică: mărirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a mai declarat că vor fi mărite termenele pentru restituirea permisului de conducere atunci când acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool și droguri.
„În prezent, 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate. Voi propune 3 ani. Un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în caz de consum de alcool și droguri. În prezent, repet, este un an. Voi propune 5 ani!”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.