Tiberiu Boșutar, activist de mediu, și doi jurnaliști, printre care Mihai Dragolea, au fost bătuți în Vatra Dornei de un grup de aproximativ 20 de persoane. Ei filmau un documentar despre tăierile ilegale de pădure. Toți trei au ajuns la spital snopiți în bătaie.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a anunțat că cei trei bătuți refuză să depună plângere împotriva agresorilor, dar polițiștii s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal.
„Aproape toți aveau topoare și răngi”
Activistul Tiberiu Boșutar a făcut un live pe facebook în timp ce era transportat cu ambulanța la spital. El a povestit că se afla într-un fond forestier cu un cameraman chemat de un localic. „Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultorul care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, spune Tiberiu Boșutar. Tot el susține că cel care l-a bătut le-ar fi spus polițiștilor că data viitoare îl leagă de mașină și îl trage până rămâne doar piciorul.
Organizația Greenpeace România a anunțat că regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea a fost bătut de aproximativ 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna, din județul Suceava.
„Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, susține Greenpeace România.
Victimele nu au vrut să depună plângere
Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență.
Poliția Română, prin purtătorul de cuvânt Georgian Drăgan, a spus că persoanele vătămate nu doresc sa depună plângere prealabilă. Polițiștii s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal şi audiază persoanele implicate în incident.
Georgian Drăgan susține că e necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă pentru ca ancheta să poată parcurge paşii procedurali. Cele trei victime au la dispoziție 90 de zile pentru a depune plângere.