Academicianul Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă. Procurorii DNA l-au acuzat că a produs un prejudiciu de 3,75 milioane de euro Academiei Române.
Procurorii DNA l-au trimis inițial în judecată pe academicianul Alexandru Bogdan pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Judecătorii de la Tribunalul București i-au schimbat încadrarea în abuz în serviciu şi l-au condamnat cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Judecătorii au mai constatat că actul material privind contractul de arendă nr.491 din 21.08.2007 cu GRIVCO SA, companie deţinută de familia lui Dan Voiculescu, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu. În schimb, instanţa a dispus ca Alexandru Bogdan să plătească Fundaţiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentând despăgubiri civile, el având de achitat şi cheltuieli judiciare de 18.000 lei.
Acuzațiile procurorilor DNA
Academicianul Alexandru Bogdan a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, fiind acuzat că a produs Academiei un prejudiciu de 3,75 milioane euro, prin încheierea nelegală a unor contracte de arendare şi concesionare a unor terenuri cu diverse firme.
„În perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri ce aparţineau instituţiei respective”, susţin procurorii. De exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009 la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată.
De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia Patrimoniu a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată, susțin procurorii DNA.
Presa a relatat că, în anul 2006, Fundaţia Patrimoniu a semnat o „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică” cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA, companie fondată de Dan Voiculescu. GRIVCO ar fi luat în arendă aproape 1.500 de hectare de terenuri agricole, iar contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale, pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române.