20.000 de oameni din întreaga țară s-au strâns în Piața Victoriei, din București, pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei. Manifestanții au cerut în mod special renunțarea la folosirea certificatului verde și ridicarea stării de alertă, dar şi accesul nediscriminatoriu la servicii de sănătate.
Bucureștiul a raportat o rată de infectare record de 8,28 la mia de locuitori. Autoritățile au anunțat 2.538 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în București.
„Șoșoacă în locul lui arafat”
În jurul orei 16.00, în București se desfășurau simultan trei proteste. Două în Piața Victoriei și unul în Piața Universității. La Universitate s-au strâns grosul susținătorilor formațiunii politice AUR, condusă de George Simion și Claudiu Târziu.
La câțiva kilometri distanță, în Piața Victoriei, se desfășurau simultan două proteste la București. Unul lângă altul. Platforma unei mașini, care era folosită pentru tractări auto și utilaje, a fost transformată într-o scenă pentru senatoarea Diana Șoșoacă. Pe platformă se aflau în jur de 15-20 de persoane alături de Diana Șoșoacă. Printre ei se aflau un călugăr, un maramureșan, un tip cu o bonetă roșie care filma mulțimea, o femeie în negru care o filma pe senatoare și câțiva susținători fildeli cu steaguri.
Îmbrăcată în straie populare, Diana Șoșoacă se comporta ca Madona pe scenă. Cu o mână ținea telefonul, iar cu alta microfonul. În paralel era filmată cu zeci de telefoane. De pe scenă, din mulțime, fiecare voia să imortalizeze momentele unice.
Cu zâmbetul larg pe buze, senatoarea se adresa fanilor ei strânși la manifestație, dar și celor din mediul online. O tragicomedie cu toate ingredientele. Printre susținătorii ei se aflau membri partidului Neamul Românesc care fluturau de zor steagurile partidului. Unul dintre fanii senatoarei purta o pancartă pe care scria „Șoșoacă în locul lui arafat”. Alții o voiau președintele României. La miting organizat de senatoarea Șoșoacă a asistat și Luis Lazaruș.
Concurenții lui Șoșoacă
Celaltă manifestație avea amenajată o scenă în Piața Victoriei. Concurenții lui Șoșoacă făceau parte din grupurile Legitimă Apărare, Calea Neamului, Alianța Părinților, Scut Botoșănean și alte organizații religioase. În fața scenei, care era înconjurată de un gard metalic, un bărbat cărunt ținea în mâini o cruce de lemn.
În prima linie a protestatarilor se aflau în general femei trecute de a doua tinerețe. Îmbrăcate solemn, cu icoane în mâini, femeile ascultau mesajul organizatorilor. Ei cereau interzicerea certificatului verde și vaccinarea obligatorie, dar și stoparea segregării poporului român. O mamă susținea interzicerea obligativității purtării măștilor de către copii. O altă femeie, în straie tradiționale, susține că „Județul Bacău fără mască”. Un bărbat cărunt avea afișat mesajul „Județul Iași fără mască”.
Membrii Alianței Renașterea Națională cereau „libertate” în locul măștilor. Pe alte pancarte trona mesaje împotriva marilor companii farmaceutice. „Stop contractelor confidențiale Big Farma”, „Stop Șantajului Big Farma”, „Stop creșterii prețurilor la energie”. Cam așa s-au desfășurat cele două proteste la București.
Proteste la București
În timp ce senatoarea Șoșoacă și concurenții ei animau Piața Victoriei, liderii partidului AUR se pregăteau la Universitate pentru marșul spre sediul Guvernului. Jandarmii au blocat Bulevardul Magheru, iar traficul a fost redirecționat pe drumurile adiacente. Pe mijlocul bulevardului se afla și Oana Lovin care filma și transmitea live protestul. Membrii AUR au afișat un banner cu mesajul „Libertate”. Alte două aveau mesaje împotriva certificatelor impuse de autorități.
Protestul organizat de AUR, la care a participat membri din întreaga țară, a fost susținut și de câteva mii de bucureșteni. Fără să aibă vreo legătură cu partidul. Majoritatea erau nemulțumiți de faptul că sunt obligați să se vaccineze pentru a nu-și pierde locurile de muncă. Protestul a fost susținut și de persoane vaccinate care se opun discriminării promovate de guvernanți prin restricțiile impuse persoanelor nevaccinate.
Protest la Cotroceni
Protestatarii AUR s-au unit cu cele două tabere din Piața Victoriei pentru a protesta împotriva premierului Florin Cîțu și a secretarului Raed Arafat. Ei sunt considerați principalii vinovați pentru că au împărțit țara în vaccinați și nevaccinați. Deciziile abuzive ale decidenților politici au fost sancționate în Piața Victoriei. Protestatarii au scandat împotriva măsurilor sanitare, a guvernului şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
Din Piața Victoriei, o parte dintre protestatari au plecat spre Palatul Cotroceni. Manifestanții au ajuns la Cotroceni în jurul orei 21.30. Jandarmii îi țineau la distanță de insituția prezidențială formând un cordon de protecție. „Ieși afară, Javră ordinară!”, strigau participanții la acțiunea de protest. Mai multe persoane au fost legitimate și duse la dubele jandarmilor.
Cu o zi în urmă președintele Klaus Iohannis a declarat că „statul român a eșuat misiunea sa fundamentală de a-și protaja cetățenii”. Deși, el conduce statul român de șapte ani.