„Lagărele pentru bătrâni” din București și Ilfov au găzduit 98 de oameni în vârstă care au fost bătuți, înfometați sau puși la muncă forțată. Procurorii DIICOT i-au salvat în ultima clipă. O parte au fost internați în spital, iar ceilalți au ajuns în centre de îngrijire din București. În această afacere tenebroasă este implicată și Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, administrată de Ștefan Godei, fost vicepreședinte al TSD Ilfov. Vicepreședinta asociației a fost până anul trecut Ligia Gheorghe (fostă Enache), prietena și consiliera ministrului Gabriela Firea, care are calitatea de martor în dosar. Ministrul Gabriela Firea respinge orice asociere cu ancheta DIICOT.
Situația din aceste centre de bătrâni a fost dezvăluită la sfârșitul lunii ianuarie de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Acum dosarul procurorilor DIICOT vizează două grupuri infracționale organizate care au profitat de urma bătrânilor. Prejudiciul stabilit de procurori a fost estimat la 5,2 milioane lei.
„Lagărele pentru bătrâni”, percheziționate de DIICOT
În zorii zilei de 7 iulie, zeci de polițiști au luat cu asalt 31 de locații din București, Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt. O parte adăposteau lagărele pentru bătrâni. Locații în care bâtrânii erau pus și simplu maltratați. Procurorii DIICOT susțin oficial că în acest dosar, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.
„Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”, potrivit unui comunicat al DIICOT.
Toate aceste nenorociri au avut ca scop obținerea ilegală de venituri de către liderii grupurilor infracționale organizate. Prejudiciul estimat este de 5,2 milioane lei.
„Lagărele pentru bătrâni” din București și Ilfov
Procurorii au informat că în trei imobile din București și Ilfov au fost identificate 98 de persoane vătămate. Bătrânii au evaluați medical la fața locului, apoi au fost transportați la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.
„Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar pentru 42 se află în investigații medicale. De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă”, spun procurorii DIICOT.
Investigațiile jurnalistice, confirmate de procurori
Printre centrele de bătrâni vizate de procurori se află și cele administrate de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Investigațiile jurnalistice realizate de Centrul de Investigații Media și Buletin de București arătau că pe 24 noiembrie 2020, într-o garsonieră din Voluntari, se înființa un ONG cu nume de sfânt inventat: Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz. Între primii membri ai organizației o regăsim pe Ligia Gheorghe (fostă Enache), veche prietenă a Gabrielei Firea, fost producător al emisiunilor sale la Antene, consilier al primarului, al senatorului și apoi al ministrului Egalității de Șanse Gabriela Firea.
Alături de Ligia Gheorghe, în asociație mai apar Ecaterina Adriana Voicu, pusă de Firea în 2017 șefă la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, dar și partenerul de viață al acesteia, Ștefan Godei, fost vicepreședinte la tineretul social-democrat ilfovean. Scopul organizației prezidate de Godei este, conform documentelor de înființare, „îmbunătățirea calității vieții” și „lupta împotriva dispariției vieții”.
Reporterii arătau cum ONG înființat de cei doi apropiați ai Gabrielei Firea primește 30.000 de euro lunar de la primăria lui Robert Negoiță. Banii erau alocați pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice într-un centru situat în Pipera, Voluntari, fără să le ofere însă servicii medicale de bază.
Al doilea episod arată ce se întâmplă în celălalt centru al asociației, „Armonia”, situat în comuna Afumați, unde 32 de beneficiari trăiesc în condiții mizere.
„Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz”
„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al asociației menționate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului. Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul ca în conducerea acestei asociații a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri.
Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. (Gheorghe Ligia – n. red.) au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației «Sf. Gabriel cel Viteaz», demisia având loc în luna martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022.
De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.
Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea”.