Igor Ivanovici Sechin, considerat cardinalul gri de la Moscova și unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși, a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene și SUA după ce președintele rus Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei.
Fost agent KGB în Africa de Est a lucrat ca secretar al lui Vladimir Putin în anii 1990 și acum este șeful gigantului petrolier Rosneft. Dar și omul din umbră al președintelui Vladimir Putin.
Autoritățile franceze au confiscat un iacht de 120 de milioane de euro deținut de Igor Ivanovici Sechin. Franța a înființat un grup operativ pentru a evalua activele financiare și bunurile deținute de rușii vizați de sancțiunile UE. Pe lista de sancțiuni a SUA se află și Ivan Igorevich Sechin, fiul lui Igor Sechin.
Oligarhii lui Putin: Cine este Igor Ivanovici Sechin?
Igor Ivanovici Sechin s-a născut pe 7 septembrie 1960 la Leningrad, în Uniunea Sovietică. După destrămarea Uniunii Sovietice, orașul Leningrad a fost redenumit Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Federația Rusă. În anul 1984 a absolvit Universitatea de Stat din Leningrad ca lingvist, vorbind fluent portugheza și franceza. Ulterior a plecat în Mozambic ca interpret militar sovietic. Jurnalista Chaterine Belton susține în cartea „Oamenii lui Putin: Cum a preluat KGB controlul asupra Rusiei și a păcălit Occidentul” că Igor Ivanovici Sechin a fost de fapt agent KGB în Africa de Est.
În anul 1991 a revenit din Africa de Est. A fost angajat imediat la primăria Sankt Petersburg, acolo unde lucra și Vladimir Putin. Din anul 1994 a devenit șeful de cabinet al viceprimarului Vladimir Putin. Apoi a ajuns șeful departamentului general al direcției de control de pe lângă președinte, condusă de Vladimir Putin. Ulterior Vladimir Putin a ajuns președintele Rusiei, iar Igor Ivanovici Sechin a fost numit adjunct al administrației.
În paralel, la 27 iulie 2004, Igor Ivanovici Sechin a devenit președintele companiei Rosneft, una dintre cele mai mari companii producătoare de țiței din lume. Compania condusă de inluentul Igor Ivanovici Sechin a înghițit activele companiei Yukos, al magnatului Mihail Hodorkovski. În mai 2008, președintele Dmitri Medvedev l-a retrogradat pe funcția de viceprim-ministru.
Igor Ivanovici Sechin pe listele de sancțiuni ale UE și SUA
Igor Sechin se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene din 28 februarie 2022. Pe lista de sancțiuni a SUA se află din 24 februarie 2022. Motivul? Este unul dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Vladimir Putin, precum și prietenul său personal. Acesta se numără printre persoanele din anturajul lui Putin care obțin câștiguri financiare și misiuni importante în schimbul subordonării și al fidelității. I-au fost încredințate sarcini importante și dificile de către președinte și a fost răsplătit cu conducerea companiei Rosneft.
Sub conducerea lui Igor Sechin, Rosneft a fost implicată în finanțarea plantațiilor vitivinicole ale palatului de lângă Gelendzhik. Acesta este utilizat personal de președintele Vladimir Putin. Totodată, Igor Sechin a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei. Dara și pentru destabilizarea Ucrainei, acțiuni în urma cărora a obținut mai multe beneficia. De exemplu, Rosneft Aero, o filială a Rosneft, furnizează combustibil turboreactor Aeroportului Simferopol, care asigură legătura pe cale aeriană între teritoriul anexat ilegal Crimeea și Sevastopol și Rusia.
„Prin urmare, el sprijină consolidarea peninsulei Crimeea, anexată în mod ilegal, ca parte integrantă a Federației Ruse, fapt care, la rândul său, subminează și mai mult integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, se menționează în Decizia 2022/337 a Consiliului UE din 28 februarie 2022 prin care s-a impus sancțiuni Rusiei.
Igor Ivanovich Sechin, cardinalul gri de la Moscova
Igor Ivanovich Sechin a fost întotdeauna cunoscut drept „expansionistul”. Informal, Igor Sechin conduce facțiunea Kremlinului cunoscută sub numele de siloviki sau „oameni de forță”, formată din foști agenți de securitate. Până acum nimeni nu le poate egala influența, iar apetitul lui Sechin pentru control îl face liderul inevitabil al grupului.
Pentru dușmanii săi, Igor Sechin este cardinalul gri de la Kremlin încrucișat cu Marele Lup. Lista de acuzații împotriva sună cam așa: Sechin a fost cel care a conceput personal dispariția gigantului petrolier Yukos în 2003 și încarcerarea proprietarului său miliardar Mihail Hodorkovski. Igor Sechin a condus și opoziția siloviki față de investițiile străine în Rusia, în special în petrol și gaze. Și există suspiciuni că Sechin este cel care a direcționat exporturile de petrol către Gunvor, din Elveția, în timp ce a lăsat deoparte alți clienți.
Ambasadorul SUA John Beyrle îl lăuda pe Igor Ivanovich Sechin
Dar există și plusuri. În anul 2009, John Beyrle, pe atunci ambasadorul SUA la Moscova, enumera câteva dintre realizările lui Sechin. Ambasadorul a scris că el „a transformat, fără îndoială, cea mai dezastruoasă companie petrolieră a Rusiei într-un campion de stat competitiv la nivel global (deși cu activele lui Yukos)”. A mai adăugat că „a protejat Rosneft de o presupusă fuziune cu Gazprom, în aparentă contradicție cu dorințele lui Putin”. Ambasadorul a citat alte exemple de „management iluminat” al lui Sechin – el ascultă acționarii minoritari, neobișnuit în Rusia, și chiar a angajat un american ca director financiar al lui Rosneft. Cablogramele diplomatice dezvăluie însă că un guvern frustrat al SUA nu a avut „practic nicio interacțiune” cu Igor Sechin.
Iachtul Amore Vero de 120 milioane de euro, confiscat de francezi
În urma sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană pentru că a invadat Ucraina, autoritățile franceze au confiscate iachtul „Amore Vero” al oligarhului Igor Ivanovich Sechin. Iachtul „Amore Vero”, adică Dragoste Adevărată, a ajuns în portul mediteranean La Ciotat pe 3 ianuarie 2022. Era programat să părăsească portul pe 1 aprilie.
„Mulțumim vameșilor francezi care pun în aplicare sancțiunile Uniunii Europene împotriva apropiaților guvernului rus.”, a declarat ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, într-un tweet.
Iahtul Amore Vero a fost construit sub numele Sf. Prințesa Olga și a fost livrat proprietarului în anul 2013. Nava este proiectată de Igor Lobanov, desemnat designerului anului 2013. Iahtul Amore Vero are șase cabine de lux care formează două apartamente VIP cu două balcoane. Dar și patru camera duble spațioase. Superyachtfan.com susține că iachtul Amore Vero a fost vândut în anul 2018 către un nou proprietar.