Harta copiilor rămași singuri în țară, realizată de organizația Salvați Copiii România, arată că peste 75.800 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Copiii au fost lăsați în grija rudelor sau a celuilalt părinte. Datele statistice arată că 7.216 copii din județul Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Copiii din județele Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho – socio – educational.
Anxietatea la copii
Unul din trei copii din România sunt expuși riscului de sărăcie. Motiv pentru care România ocupă primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Copiii au fost mai vulnerabili la efectele crizei, iar cei care se aflau în această situație fie din cauza sărăciei, a stării de sănătate sau a marginalizării în educație, au devenit și mai vulnerabili.
Dar, pe lângă sărăcie, peste 75.800 de copii au fost lăsați în țară de părinții care au plecat la muncă în străinătate. Datele statistice includ doar copii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială. Realitatea este mult mai cruntă.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România, a explicat că „copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”.
Salvați Copiii a demarat un proiect pentru a ajuta 700 de copii cu părinți plecați la muncă în afara țării. Proiectul este implementat în cinci județe: Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara. Cei 700 de copii vor beneficia de programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.
„Este greu să îţi ştii copiii departe, dar nu am avut ce face. Denisa a suferit foarte mult, a avut o perioadă în care nu mai voia să iasă din casă, la şcoală nu se juca cu copiii. Nici cu şcoala nu s-a mai descurcat, ea care avea „Foarte Bine” mai tot timpul. De când vine la doamna psiholog de la Salvaţi Copiii, lucrurile s-au schimbat în bine pentru ea. Şi mie mi-a fost de mare folos să vorbesc cu doamna psiholog la telefon, mă ajută să ştiu cum să îi vorbesc fetei. Iar drumeţiile şi excursiile de vara aceasta şi faptul că am fost şi noi, părinţii, au fost nemaipomenite.”
mamă, Sighişoara
Harta copiilor rămași singuri în țară
Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
- 1.Suceava – 7.216 copii
- 2.Botoșani – 5.421 copii
- 3.Iași – 4.448 copii
- 4.Bacău – 3.569 copii
- 5.Neamț – 3.527 copii
- 6.Prahova- 3.515 copii
- 7.Vaslui – 3.220 copii
- 8.Galați – 2.879 copii
- 9.Maramureș – 2.836 copii
- 10.Constanța – 2.833 copii

Petrila: 72% din populație trăiește în zone marginalizate
Organizația Salvați Copii a prezentat cazul localității Petrila, din județul Hunedoara. 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.
Ultimele statistici indică un număr de 1.284 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul Hunedoara.
„Trăim în continuare o perioadă plină de neprevăzut, de schimbări constante și adesea dificile, care își lasă amprenta pe noi toți, dar mai ales pe copiii care provin din comunități și medii defavorizate. Există o nevoie mai mare ca niciodată de proiecte sociale și înțelegem datoria pe care o avem față de comunitatea locală. Din acest motiv, continuăm să ne implicăm în mod activ pentru a facilita accesul la educație în cazul copiilor din medii sau comunități defavorizate”, a spus Bogdan Grigoriu, Director Operațional PEPCO România.