Generalul Iulian Gherghe, fostul prim adjunct al serviciului secret de informații al Armatei, a fost condamnat la 1 an și 5 luni de închisoare pentru că a sustras 179.400 de dolari dintr-un cont secret, considerat fond de război. Judecătorii de la Curtea Militară de Apel au decis să-i suspende executarea pedepsei. O decizie ciudată ținând cont de gravitatea faptei.
Contul secret, considerat „cufărul de război” al generalului Marian Hapău, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, a fost deschis în anul 1983. Prin acest cont se derulau o parte din activitățile de comerț exterior ale regimului comunist, în care se stocau comisioane aferente.
După 1990, „cufărul de război” a fost la dispoziția exclusivă a șefilor Direcției Generale de Informații a Armatei, iar banii erau cheltuiți după bunul lor plac. La un moment dat în contul de război se aflau 1.267.000 dolari.
Generalul Marian Hapău a sesizat Parchetul Militar
În toamna anului trecut se vehicula că generalul Marian Hapău urma să se pensioneze din funcția de director al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA). Generalul Iulian Gherghe, prim adjunctul său, era favorit pentru a prelua funcția de șef al DGIA. În noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis îl avansase pe Iulian Gherghe în gradul de general – maior. Generalul cu două stele avea un nume temut în sfera serviciilor de informații.
Subit, la începutul acestui an, generalul Iulian Gherghe a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis. Se întâmpla pe 26 februarie 2021. Decretul de trecere în rezervă intra în vigoare pe 28 februarie 2021.
O lună mai târziu, pe 26 martie 2021, Parchetul Militar al Curții Militare de Apel avea să îl rețină pentru 24 de ore pe generalul-maior (r) Iulian Gherghe. Era acuzat de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.
„S-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul și-a însușit fără drept suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri”, se menționează într-un comunicat de presă.
Acuzații grave pentru locțiitorul generalului Marian Hapău la șefia DGIA. Ulterior, judecătorul militar de drepturi și libertăți din cadrul Curții Militare de Apel a admis propunerea Parchetului și a dispus arestarea preventive pentru 30 de zile a generalului Iulian Gherghe.
Teren și casă în Corbeanca
Generalul Marian Hapău, în calitate de șef al DGIA, avea acces personal la contul de război deschis în anul 1983. Acesta i-ar fi oferit acces la cont și principalului său subaltern, generalul Iulian Gherghe. Contul nu avea origine bugetară! De exeistența acestui cont știau doar cei doi șefi ai DGIA.
Pe 27 noiembrie 2018, generalul Iulian Gherghe s-a dus cu șoferul la bancă. A folosit o ștampilă cu semnătura șefului DGIA, generalul Marian Hapău, și a scos banii. Timp de aproape un an de zile, generalul Gherghe a ținut banii într-un seif din biroul său de la Direcția Generală de Informații a Armatei. Ulterior, cu acești bani, și-ar fi cumpărat un teren și o casă la Corbeanca.
Dar generalul Iulian Gherghe a fost verificat de DGIA atunci când a fost propus spre avansare în gradul de general – maior. Cum de le-a scăpat faptul că generalul Iulian Gherghe și-a cumpărat teren și casă în Corbeanca cu niște bani pe care nu îi putea justifica?
Contul secret nu era gestionat de DGIA
Magistrații militari susțin că, în mod cert, acest cont nu era gestionat de serviciul financiar contabil al DGIA. Implicit nu era supus controlului financiar contabil regulat. Anchetatorii militari urmau să stabilească dacă despre existența acestui cont știa CSAT și ministrul Apărării.
„Apare absolut neclară amploarea presupusei activități infracționale a inculpatului, fiind necesară verificarea acestui cont din 1983 pînă în prezent, dar și dacă CSAT sau măcar ministrul apărării cunoștea despre existența sa”, susțin magistrații militari.
Deci, nu se știe câte milioane de dolari s-au rulat sau au dispărut din acest cont în ultimii 30 de ani. Cum nu se știe nici din ce comisioane a fost alimentat contul secret din anul 1990 până în prezent!
Condamnare controversată
Generalul Iulian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021. În cursul urmării penale, spun procurorii, generalul Iulian Gherghe a achitat tot prejudiciu. Curtea Militară de Apel l-a condamnat pe generalul Iulian Gherghe la 1 an și 5 luni cu executare. Dar, tot judecătorii militari, au decis să-i suspende executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani și 6 luni.
În tot acest timp va fi sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov. Tot în această perioadă trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.
Generalul Iulian Gherghe, promovat de Klaus Iohannis
Iulian Cristian Gherghe a fost avansat în gradul de general de brigadă de președintele Klaus Iohannis. Se întâmpla pe 29 noiembrie 2017. Decizia de avansare în grad s-a făcut la propunerea ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, de la PSD, și a unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, condus de președintele Klaus Iohannis. Doi ani mai târziu, generalul Iulian Gherghe a fost avansat la gradul de general – maior cu două stele. Prin Decretul 953, din data de 28 noiembrie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul Ludovic Orban.