Cătălin Cherecheș, celebrul primar din Baia Mare, a fost prins de polițiștii bavarezi și ofițerii BKA în gara din Augsburg. Anunțul a fost făcut de Poliția Română, care l-a dat în urmărire internațională după ce a fost emis mandatul european de arestare pe numele său.
Fuga primarului Cătălin Cherecheș a generat un cutremur de proporții în Ministerul Afacerilor Interne. Au fost schimbați din funcție șefii Poliției de Frontieră, șeful Poliției Maramureș, șefii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj, dar și pe șeful Direcției Generale de Protecție Internă Maramureș.
Cum a fugit din țară primarul Cătălin Cherecheș?
Primarul Cătălin Cherecheș a fugit din țară în dimineața zilei de 24 noiembrie 2023, cu câteva ore înainte ca magistrații să îl condamne la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost trimis în judecată în data de 20 mai 2016 pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit în total 70.000 lei de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare.
În zorii zilei de 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a plecat din primăria Baia Mare acasă. De acolo s-a îmbarcat într-un Duster și a dispărut. Poliția de Frontieră a anunțat ulterior că edilul băimărean a reușit să iasă din țară prin vama Petea cu ajutorul documentelor de identitate ale unui văr de-al său.
Șeful Poliției de Frontieră, comisarul Victor Ștefan Ivașcu, explica înainte de a fi schimbat din funcție că edilul „a ieșit din țară prin frontiera cu Ungaria prin punctul de trecere Petea, la ora 7:49, folosind o altă identitate, aparținând unei rude, o personă de sex masculin. La ora menționată, la controlul de frontieră s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane. Conducătorul auto care figura în regim de taxi și un pasager pe scaunul din dreapta față. În momentul solicitării documentelor la control, agentul de poliție de frontieră se afla în fața tonetei, pe artera de circulație și a procedat la identificarea persoanelor din autovehicul prin confruntarea identității din documente cu cei prezenți”.
Conform atribuțiilor de serviciu, polițistul de frontieră a implementat trecerea în baza de date. Apoi a înmânat documentele polițistului de frontieră maghiar aflat la rândul lui în afara tonetei. Acesta a verificat de asemenea identitatea persoanelor și a consemnat acest aspect în bazele de date maghiare. Ulterior le-a permis celor doi intrarea pe teritoriul.
Cum a fost prins Cătălin Cherecheș în Germania?
Poliția Română a anunțat că primarul Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. „În seara de 28 noiembrie, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română”, a anunțat Poliția Română.
Neoficial, însă, polițiștii germani au aflat că primarul Cătălin Cherecheș se ascundea într-o locuință de-a unei mătuși. În timp ce supravegheau locuința, Cherecheș și cu mătușa lui au plecat cu mașina în trombă pentru a scăpa de filori.
Cei doi s-au deplasat cu mașina femeii, conducând cu peste 200 de kilometri la oră, până în apropiere de gara din Ausburg, landul Bavaria. De acolo, cei doi au lăsat mașina și au încercat să ia un taxi pentru a-și pierde urma. Taximetristul i-a refuzat. Apoi au fost prinși de polițiști. Atunci când polițiștii BKA au încercat să-i pună cătușele, Cherecheș s-a împotrivit. A început să vocifereze la adresa polițiștilor, dar aceștia nu s-au lăsat intimidați. Polițiștii BKA l-au lovit pe edilul Cătălin Cherecheș pentru a putea să-l imobilizeze și să-i pună cătușele.
Șefii Poliției de Frontieră, schimbați din funcții după fuga lui Cherecheș
Scandalul legat de fuga primarului Cătălin Cherecheș a lovit din plin Ministerul Afacerilor Interne. Liberalul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a decis în acest context să schimbe mai mulți șefi din poliție. Primii care au picat au fost șefii Poliției de Frontieră. Au urmat șeful Poliției Maramureș, șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj, dar și șeful Direcției Generale de Protecție Internă Maramureș.
1.Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.
2.Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei – chestorul Alexandru Marius Vizitiu.
3.Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic – chestorul Daniel Mincă.
Controale și șefi de poliție trași pe linie moartă
Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș (comisarul șef de poliție Mihai Gherman) și împuternicirea în funcția de Inspector Șef a comisarului șef Constantin Ilea.
„Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș. Inspectoratul General al Poliției Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
În plus, s-a decis înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj. Totodată, a fost schimbat diin funcție șeful Serviciului Județean de Protecție Maramureș.