Centrul European de Instruire F-16, un hub regional de antrenament pentru piloții avioanelor de luptă, va fi operațional la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că primele cinci avioane de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la baza aeriană și vor fi destinate intruirii piloților. La baza aeriană de la Fetești vor fi instruiți inclusiv piloții militari din Ucraina, țară care speră să primească avioane de luptă F-16 din partea aliaților NATO.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat la data de 6 iulie 2023, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că România și-a dat acordul pentru înființarea acestui hub regional pentru instruirea piloților.
Centrul European de Instruire F-16, la Baza 86 Aeriană Fetești
Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) a fost înființat în urma colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române, și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16, potrivit informațiilor făcute publice de MApN.
Acordul de colaborare prevede ca ministerul român al Apărării să pună la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă. Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. Astfel, primele cinci avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au ajuns deja la baza aeriană.
Guvernul olandez a anunțat că va pune la dispoziție 12-18 avioane F-16 pentru antrenament. Aeronavele rămân în proprietatea Olandei și vor zbura exclusiv în spațiul aerian NATO. Centrul European de Instruire F-16 va fi un hub regional pentru instruirea piloților de aeronave F-16. Acesta va avea rolul de a facilitata creșterea interoperabilității dintre aliați.
„Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a anunțat MApN.
Cum s-a înființat Centrul European de Instruire F-16?
La data de 6 iunie 2023, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannia a anunțat că România și-a dat acordul pentru înființarea acestui hub regional.
„A fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”.”, anunța atunci președintele Klaus Iohannis.
O săptămână mai târziu, la summit-ul NATO de la Vilnius, a fost semnată „declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16”. Documentul a fost semnat de 11 state NATO: România, Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, plus Ucraina.
Olanda vrea să vândă avioane F-16 Ucrainei
Țările de Jos și-au propus să pregătească personalul ucrainean pentru a putea întreține avioanele F-16. Guvernul olandez a declarat în august că pregătirea a început deja în Marea Britanie și Danemarca. SUA au confirmat că au început pregătirea piloților militari ucraineni pe F-16 în octombrie.
Guvernul olandez a promis, de asemenea, în august că va furniza Ucrainei avioane F-16. Dar a insistat că trebuie îndeplinite o serie de condiții, inclusiv pregătirea ucrainenilor pentru a opera avionul. O altă condiție prevede ca infrastructura aerodromurilor ucrainene să fie potrivită pentru operarea avionului de luptă.
Țările de Jos cumpără un total de 52 de avioane F-35 pentru a-și înlocui flota de F-16. Ultimul zbor planificat al acestuia din urmă este în 2024. În iunie 2022, Olanda a suplimentat comanda cu încă șase avioane F-35. Până acum are 33 de avioane F-35 operaționale complet din septembrie 2023. Țările de Jos au declarat că, începând cu 3 noiembrie, au furnizat 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari SUA) în ajutor militar Ucrainei pe fondul luptei sale împotriva invaziei ruse.