Ce afaceri avea miliardarul Dan Petrescu? O întrebare la care cu greu poate da un răspuns complet în contextul în care magnatul a dus o viață discretă. La fel s-a comportat și în afaceri.
Gazeta Bucureștilor vă prezintă în exclusivitate o parte din afacerile controlate de miliardarul Dan Petrescu. O lume ascunsă în spatele unor companii offshore înregistrate în Cipru și Insulele Cayman.
Magnatul Dan Petrescu a murit în urma unui accident aviatic din localitatea italiană San Donato Milanese. Anca Surugiu, partenera de afaceri a lui Dan Petrescu, ar putea fi moștenioarea imperiului construit de miliardar.
Afaceristul Dan Petrescu a murit în accident aviatic
Pe 3 octombrie 2021, afaceristul Dan Petrescu s-a dus la aeroportul Milano Liante pentru a pleca cu avionul în Sardinia, acolo unde îl aștepta mama sa în vârstă de 98 de ani.
Era însoțit de soția sa, Dorotea Petrescu Bazalt (65 de ani) și fiul său, Dan Ștefan Petrescu (30 de ani). Alături de ei se aflau soții Filippo Nascimbene și Claire Stephanie Caroline Alexandresco, dar și fiul lor Raphael. Cele două familii erau însoțite de Julien Brossard și Miruna Anca Wanda Lozinschi, bunica lui Raphael și mama lui Alexandresco. În total opt persoane.
Afaceristul Dan Petrescu urma să piloteze avionul de mici dimensiuni Pilatuc PC-12, cu numărul de înregistrare YR-PDV.
La ora 12:52, aeronava pilotată de Dan Petrescu a părăsit parcarea Sea Prime și s-a îndreptat spre pista 36. Câteva minute mai târziu, la ora 13:04:08, avionul a decolat în direcția nord, trecând peste Idroscalo di Milano. Se îndrepta spre Olbia, în Sardinia. După câteva minute de la decolare, avionul a pierdut altitudine și a intrat într-o clădire de birouri cu două etaje, goală, localitatea San Donato Milanese. Toate cele opt persoane și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic.
Anca Surugiu ar putea moșteni imperiul magnatului
Afaceristul Dan Petrescu era un discret om de afaceri din București. El ar fi părăsit România în timpul regimului comunist. S-a refugiat la Monaco, iar de acolo a ajuns în Germania. După 1990 a revenit în România și a început să își construiască un imperiu imobiliar. Inițial a început cu afacerile în sectorul auto, dar a continuat cu afacerile imobiliare.
Acesta deţinea în jur 20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan. Deținea peste 150 de apartamente, vile și spații comerciale, în zona Primăverii și Herăstrău. Averea lui a fost estimată la o sumă cuprinsă între 2 și 3 miliarde de euro.
Imperiul construit de magnanatul Dan Petrescu ar putea fi moștenit de Anca Surugiu, partenera acestuia de afaceri. Potrivit Gandul.info, Anca Surugiu era asistenta și coordonatoarea tuturor firmelor deținute de Dan Petrescu.
Ce afaceri avea miliardarul Dan Petrescu?
Compania Aviroms Rent A Car SRL era una dintre firmele controlate de afaceristul Dan Petrescu, potrivit Pro Tv. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Aviroms Rent A Car a fost înființată în anul 1994. Aceasta are ca obiect principal de activitate „activități de închiriere și leasing cu autoturisme și autovehicule ușoare” și are puncte de lucru în București, Otopeni, Craiova, comuna Giroda din Timiș, Cluj Napoca și Constanța.
Societatea Aviroms Rent A Car este administrată de Adrian Daniel Hălmăgean. Dar are asociat unic o altă firmă, Semha Holdings Limited, o companie de tip offshore înregistrată în Cipru.
Firma Aviroms Rent-A-Car SRL a raportat în anul fiscal 2020 o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane lei și o pierdere brută de peste 4,85 milioane lei. Însă, în anul fiscal 2019 a avut o cifră de afaceri netă de 41.755.500 lei și un profit de peste 765.000 lei.
Anca Surugiu asociată cu Dan Petrescu
Semha Holdings Limited a fost înființată pe 4 aprilie 2011, în Cipru. Conform datelor de la cyprusregistry.com, Anca Surugiu figurează ca director la firma cipriotă. Această companie offshore deține integral și parțial acțiuni și părți sociale la alte opt societăți înregistrate în România.
Una dintre acestea este Alex Global SRL. Asociații acestei firme sunt Semha Holdings Limited cu 78,26%. Restul părților sociale sunt deținute de o altă societate, Smart Property Leasing SRL, patronată de Anca Surugiu.
Compania Alex Global SRL are active imobilizate evaluate la 83.273.203 lei, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Activele imobilizate reprezintă bunurile și valorile cu o durată de utilizare mai mare de un an, care nu se consumă la prima utilizare.
În ultimul an fiscal, adică în 2020, Alex Global SRL a avut o cifră de afaceri de 182.098 lei și pierderi de peste 3,99 milioane lei. Firma Alex Global SRL este administrată de Mihaela Arvatu.
Ce firme administrează Anca Surugiu?
Business Management System este o altă companie românească deținută integral de offshore-ul Semha Holdings Limited. Înființată în anul 2003, Business Management System este administrată de Anca Surugiu. Obiectul principal de activitate este „activități ale holdingurilor”. Societatea administrată de Anca Surugiu are active imobilizate de peste 38,5 milioane lei. În anul fiscal 2020, cu un singur angajat, a înregistrat pierderi de 1.887.543 lei.
O altă firmă administrată de Anca Surugiu este Arcade Property Management. Societatea este deținută de offshore-ul cipriot Bertova Holding Limited. Obiectul principal de activitate al firmei este administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract. Anul trecut a avut o cifră de afaceri 3.264.217 lei și un profit net de 1.056.267 lei.
Total Asset Management este o altă firmă administrată de Anca Surugiu. Societatea este deținută de Davena Ventures Limited, o companie de tip offshore înregistrată în Cipru. În anul fiscal 2020, Total Asset Management avea active imobilizate de 165.144.168 de lei, o cifră de afaceri netă de 13.508.338 lei și pierderi de 1.659.757 lei.
Estrada Management SRL – active de 7,21 milioane lei
Estrada Management SRL a fost înființată în mai 2009 și este deținută integral de Semha Holdings Limited. Firma are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară și este administrată de Cosmin Psaropol. Societatea are active imobilizate evaluate la peste 7,21 milioane lei. Cifra de faceri raportată în anul fiscal 2020 a fost de 168.235 lei, în timp ce pierderile brute au fost de 581.832 lei
Herăstrău Residence Construct
Herăstrău Residence Construct a fost înființată în anul 2006 și are ca obiect principal de activitate dezvoltarea imobiliară. Firma este deținută de două companii offshore înregistrare în Cipru. Prima, Dentona Ventures Limited, deține 65,98% din părțile sociale. Cealaltă, Semha Holdings Limited, deține restul părților sociale.
De administrarea acestei firme se ocupă Dinu Mihnea Dorobanțu. Activele imobilizate ale firmei au fost estimate în anul fiscal 2020 la 13.303.373 lei. Tot în anul 2020 a avut o cifră de afaceri de 33.032 lei și pierderi de 597.298 lei.
Dentona Ventures Limited mai deține firmele Property Leasing Concept SRL, Residential Property Leasing și Sunset Investment. Primele două sunt administrate de Ionel Dragoș Stoian, iar ultima de Dinu Mihnea Dorobanțu.
Klylos Media, administrate de Ionel Dragoș Stoian
Klylos Media a fost înființată în anul 2005, dar în anul 2019 și-a schimbat sediul din alt județ. Asociat unic este Semha Holdings Limited și este administrată de Ionel Dragoș Stoian. Și această societate se ocupă tot cu dezvoltarea imobiliară. Activele imobilizate în anul fiscal 2020 au avut o valoare de 13.645.200 lei. Cifra de afaceri netă a fost de aproximativ 2,8 milioane lei și profitul net de 3.646.481 lei.
Metro Imobiliare Development
Metro Imobiliare Development provine dintr-o altă societate divizată în anul 2009. Noua societate a fost înființată în anul 2015. Asociat unic este Semha Holdings Limited și este administrată de Florin Călin Nicolae Berinde. Activele imobilizate ale firmei au fost în anul fiscal 2020 de 84.767.815 lei. Firma cu un singur angajat a raportat un profit net de 21.721.032 lei.
Roadhill Automotive
Roadhill Automotive a fost înființată în anul 2003 și are ca asociat unic firma offshore Semha Holdings Limited. Societatea este administrată de Dan Albert Goldner și are ca obiect principal de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare. Activele imobilizate ale firmei sunt evaluate la 4.271.530 lei. În anul fiscal 2020 a avut o cifră de afaceri de 90.713.638 lei și un profit net 725.312 lei. În anul fiscal 2019, cifra de afaceri a fost de 143.955.118 lei și un profit net de 67.169 lei.
Clubul select de la Rolast SA
Rolast SA a fost înființată în anul 1991. Acționarul majoritar al firmei este Semha Holdings Limited cu 51.7662% din acțiuni. Romanian Investment Fund Cyprus Limited, un alt offshore din Cipru, deține 20.1795% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt deținute de Mir Asset Management SRL.
Președintele companiei românești este Dan Ioan Rădulescu. Din Consiliul de Administrație mai fac parte Anca Olivia Moraru și Bogdan Bartolomeu. Firma are active de 23.243.519 lei, o cifră de afaceri de 852.354 și pierderi raportate în anul fiscal 2020 de 602.045 lei.
Romanian Investment Fund Cyprus Limited a fost reprezentantă de Anca Olivia Moraru în anul 2008, conform unor documente publicate în acel an de ASF. Din aceste documente rezultă că Romanian Investment Fund Cyprus Limited avea atunci un capital de 1.710 euro divizat în 1.000 de acțiuni. 999 de acțiuni sunt deținute de Romanian Investment Fund Limited, din Insulele Cayman, și 1 acțiune era deținută de Chanteclair Management Limited.
Romanian Investment Fund Limited, conform Offshore Leaks, era deținută în 2014 de o altă companie offshore, Aladine Marine Corporation. Dar avea și zece directori printre care se aflau Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, Bogdan Baltazar, Mihai Rădoi și Adrian Pope.