Marian Iorga, fostul inspector șef al Poliției Călărași și Prahova, ar fi vândut trei funcții de conducere în Poliția Română pentru suma de 50.000 lei.
Informațiile apar în Ordonața procurorilor anticorupție, document consultat de jurnaliștii de la publicația Incomod, care l-au acuzat pe comisarul șef Marian Iorga că a primit mită un ceas de lux. Ceasul a fost cumpărat de Constanța Naghi, patroana grupului Aldis Călărași, o apropiată a comisarului șef Marian Iorga.
Constanța Naghi s-a spovedit procurorilor DNA
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe comisarul șef Marian Iorga că a primit șpagă un ceas de lux. Se întâmpla pe 29 aprilie 2017, dată la care comisarul șef Marian Iorga se afla la conducerea Poliției Județene Călărași. Conform DNA, ceasul valora 4.350 de lei. După patru ani, în data de 8 iulie 2021, polițisul a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. El este acuzat de luare de mită.
Acuzațiile procurorilor au la bază spovedania făcută de Constanța Naghi, patroana Aldis Călărași. Ea le-a mai spus procurorilor că i-a mai fi dat comisarului șef Marian Iorga: două mașini Skoda Superb, bani și un televizor.
„Suspecta Naghi Constanța a declarat că i-a mai dat inspectorului șef Iorga Marian un televizor, dar și că în cursul anului 2017, atât direct, cât și print-o persoană interpusă, i-ar fi cumpărat două autoturisme marca Skoda Superb”, se menționează în ordonanța DNA.
După ce le-a spus procurorilor toate secretele bine ferecate, Constanța Naghi a avut o discuție cu comisarul șef Marian Iorga.
„Astfel, acesta s-a arătat surprins de faptul că suspecta a recunoscut, încercând totodată să confere o altă conotație remiterii, respectiv una afectivă” , se arată în ordonanța DNA.
50.000 lei pentru trei funcții de conducere în Poliția Română
Din Ordonanța DNA aflăm că inspectorul principal Andrei Mihai Manta, comisarul șef Ionuț Cătălin Ioan și subcomisarul Bogdan Dobre i-ar fi dat inspectorului șef Marian Iorga suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere.
Inspectorul principal Andrei Mihai Manta, de la Poliția Capitalei, a fost numit pe funcția de șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în data de 1 decembrie 2016.
Comisarul șef Ionuț Cătălin Ioan, tot de la Poliția Capitalei, a ajuns șeful Serviciului Investigarea Criminalității Economice în data de 9 septembrie 2016.
Subcomisarul Bogdan Vasile Dobre a fost mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Călărași în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică și împuternicit șef birou Centrul de Reținere și Arest Preventiv. Se înâmpla pe 15 mai 2016.
Anchetatorii susțin că colonelului în rezervă Emil Manta, tatăl lui Andrei Manta, fostul director de Logistică de la Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și al Academiei de Poliției Al. I. Cuza, ar fi recunoscut în cadrul unei discuții, la o partidă de vânătoare, că partea din suma de 50.000 lei aferentă fiului său ar fi fost plătită de el.
Cariera inspectorului principal Andrei Mihai Manta
Inspectorul principal Andrei Mihai Manta lucra în 2015 ca ofițer la Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Poliției Capitalei. Conform declarației de avere din acel an, el deținea două apartamente în București și două mașini Opel și Audi. La capitolul venituri a menționat că a primit ca dar de nuntă 20.000 de euro. O sumă identică a primit și soția sa.
Din data de 1 decembrie 2016, cu ajutorul inspectorului șef Marian Iorga, a ajuns șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul IPJ Călărași. Adică, în subordinea inspectorului șef Marian Iorga.
În februarie 2020 îl regăsim pe subcomisarul de poliție Andrei Mihai Manta pe funcția de șef al Secției de Poliție 24, din București. Iar de acolo a ajuns șeful Poliției Sector 1. De la Sectorul 1 s-a transferat pe funcția de adjunct la Poliția Sector 4. Conform declarației de interese, subcomisarul Andrei Mihai Manta este cotizant în asociația de vânătoare Egreta. Surse apropiate anchetei susțin că subcomisarul Andrei Mihai Manta și-ar fi depus dosarul de pensionare, mai ales pentru că are calitate de martor în dosarul de corupție.
Comisarul șef Cătălin Ioan de la București la Călărași
Comisarul șef Cătălin Ionuț Ioan, tot de la Poliția Capitalei, a ajuns șeful Serviciului Investigarea Criminalității Economice la Poliția Județeană Călărași. Se întâmpla în data de 9 septembrie 2016.
Într-o primă fază, comisarul șef Cătălin Ionuț Ioan nu a reușit promovarea în funcția de șef al SICE, dar a făcut contestație. Nu a reușit să câștige concursul. A urma un nou examen de evaluare, dar și de această dată a contestat evaluarea.
Președintele comisiei de constestare a fost inspectorul șef Marian Iorga și comisarul șef Marian Bucur, de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice a IGPR. În urma contestației a primit în plus un punct pentru a promova examenul. Comisarul șef Marian Bucur și-a justificat decizia de a mări nota prin faptul că „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”.
Conform declarației de avere din 2017, comisarul șef Cătălin Ionuț Ioan nu avea nici un bun pe numele său, nici măcar conturi bancare. De la Călărași s-a transferat la Poliția Județului Ilfov, iar de acolo înapoi la Călărași.
Concurs cu dedicație pentru polițista Drăgan
Inspectorul principal de poliție Genoveva Ioana Drăgan este o altă protejată a comisarului șef Marian Iorga. El a făcut demersuri pentru ca aceasta să fie numită în funcția de șef Birou Supravegheri Judiciare. A fost împuternicită pe funcție în data de 15.12.2016. Concursul pentru ocuparea funcției respective urma să aibă loc pe 14 aprilie 2017, dar ea a fost singurul candidat înscris la examen.
Din comisie a făcut parte comisarul șef Nicolae Tase – președinte, inspectorul principal Andre Mihai Manta și subcomisarul Adrian Petronel Drumcea – șef Birou Control Intern.
Inspectorul șef Marian Iorga a făcut presiuni pentru ca aceasta să fie singura candidată la postul de șef Birou Supravegheri Judiciare.
Cine este Genoveva Ioana Drăgan? Soția lui Florin Drăgan, care la rândul lui este fiul afaceristului călărășean Marian Drăgan. Afaceristul a renovat biroul inspectorului șef Marian Iorga cu o firmă de construcții a socrului său.
Trecerea în corpul ofițerilor costă o vacanță în Bulgaria
Agentul principal Alexandru Dumitru Bucșe a fost trecut de inspectorul șef Marian Iorga în corpul ofițerilor. Drept recompensă i s-a plătit de către familia Bucșe o vacanță în Bulgaria, în care a fost însoțit de tânăra Mihaela Ciubotaru. Aceasta deține o societate care asigură toate aparatele de cafea în sediile de poliție de pe raza județului Călărași, inclusiv în sediul IPJ Călărași.
„Relații neprincipale” cu subordonatele
Inspectorul șef Marian Iorga a făcut presiuni asupra adjuncților săi, comisar șef Costică Chirică și comisar șef Ion Nicolae, pentru a o accepta pe inspectorul principal Ramona Vlad, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern. Soțul acesteia, Nelu Vlad, șef de post la Poliția Gurbănești, îi aducea polițistului șef diverse produse alimentare, se menționează în Ordonanța DNA.
Pentru subinspectorul Carmen Elena Dumitru, comisarul șef Marian Iorga făcea presiuni pentru a fi promovată la Insitutul Național de Criminalistică.