Ce este certificatul verde digital Covid? Aceasta este una dintre cele mai uzitate întrebări în această perioadă. Conform Guvernului României, certificatul verde digital covid este o adeverință electronică din care rezultă că titularul a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, are un rezultatul negativ la test RT-PCR sau a trecut prin boală. Mai multe state ale Uniunii Europene solicită prezentarea certificatul verde digital la diverse tipuri de evenimente.
La 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. De acum, statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia. România a introdus obligativitatea prezentării certificatului verde digital covid la evenimentele organizate în localități în care incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori. Mai jos sunt câteva dntre răspunsurile oferite de Guvernul României.
Ce informații conține certificatul verde digital?
Guvernul României menționează că certificatul verde digital Covid conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. Mai conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării.
Cum funcționează certificatul verde digital?
Certificatul verde va conține un cod QR cu o semnătură digitală ca protecție împotriva falsificării. Adeverințele vor fi controlate prin scanarea codului QR, verificându-se astfel semnătura.
Fiecare organism emitent (de exemplu, spital, centru de testare, autoritate sanitară) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.
Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile adeverințelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului adeverinței nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală.
Comisia Europeană va furniza, de asemenea, aplicații de referință cu sursă deschisă pentru a sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru scanarea și verificarea codurilor QR.
Ce vaccinuri vor fi acceptate?
Statele membre eliberează adeverințe de vaccinare indiferent de tipul de vaccin împotriva COVID-19. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, acestea ar trebui să accepte, în aceleași condiții, adeverințele de vaccinare eliberate în temeiul sistemului certificatului verde digital.
Cu toate acestea, această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață la nivelul UE. Statele membre au opțiunea de a accepta certificate de vaccinare emise în cazul altor vaccinuri.
Ce teste COVID-19 vor fi acceptate?
Din motive de fiabilitate, numai rezultatele așa-numitelor teste NAAT (inclusiv ale testelor RT-PCR) și ale testelor antigenice rapide – incluse în lista stabilită pe baza Recomandării 2021/C 24/01 a Consiliului – ar trebui să poată fi incluse într-o adeverință de testare eliberată în temeiul regulamentului propus.
Ce este certificatul verde digital covid?
Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană s-a vaccinat. Fie s-a testat și are un rezulat negativ, fie a avut covid și s-a vindecat.