Restaurantul Cina, un simbol al Bucureștiului de altă dată, va fi demolat parțial și reintegrat într-un nou ansamblu imobiliar. Clădirea istorică și terenul aferent au fost vândute în anul 2015 firmei North Lake, controlată de milionarul israelian Doron Ofer, a cărui familie a construit ilegal Cathedral Plazza în București.
Restaurantul Cina, vândut cu 4.000.000 de euro
Compania care a proiectat noul ansamblu imobiliar, Remon Proiect, susține că spațiul care a funcționat ca restaurant nu are valoare arhitecturală și „creează o imagine conflictuală, nocivă în raport cu celelalte două corpuri care sunt monumente istorice”.
Restaurantul Cina, din centrul Bucureștiului, se află într-o zonă de o importanță deosebită din punct de vedere istoric și arhitectural. Ansamblul „Restaurantul Cina”, format din trei clădiri și o grădină, este amplasat între Ateneul Român, Palatul Regal și Bibioteca Central Universitară.
Lucrările de consolidare, restaurare și extindere au fost demarate de proprietarul North Lake SRL în baza autorizației 545/1881473, eliberată de Primăria Capitalei.
Restaurantul Cina și terenul aferent de 3.375 mp au fost vândute de Compania București Turism pentru suma de 4 milioane de euro. Firma care a achiziționat dreptul de proprietate este North Lake SRL, controlată milionarul israelian Doron Ofer prin intermediul companiilor Mezadah Assets Ltd, din Israel, și Valiant Investments, din Luxemburg.
Restaurantul Cina, 150 de ani de istorie
Clădirea principală din ansamblul „Restaurantul Cina” a fost construită în jurul anului 1870, pe baza planurilor arhitectului Filip Xenopol. Clădirea a fost proiectată ca locuință pentru Constantin Boerescu, avocat și ministru în guvernul condus de Lascăr Catargiu. După anul 1911, vila lui Constantin Boerescu a fost transformată în club agricol. Apoi, în anul 1923, a fost transformată în restaurant de lux. Celebrul Restaurant Cina, de pe Calea Victoriei.
După 25 de ani, în anul 1948, Restaurantul Cina a fost naționalizat. Dar a fost în continuare folosit ca restaurant și cantină. După 1990 a rămas restaurant însă lucrările de recompartimentare nu au fost terminate.
„Este o clădire valoroasă deoarece păstrează o multitudine de elemente originale de sfârșit de secol XIX și stă mărturie pentru felul în care s-au dezvoltat din punct de vedere țesutul constructiv al orașului și spațiile urbane semnificative cu care relaționează (ex. Piața George Enescu)”, susțin cei de la Remon Proiect.
Specialiștii consideră că din punct de vedere arhitectural se poate spune că are o valoare medie din cauza reprezentativității pentru programul de arhitectură raportat la perioada edificării. Clădirea principală va fi supraetajată parțial cu sistem structural ușor, metalic și transparent.
„Funcțiunea principală va fi cea de alimentație publică – restaurant de lux – dar și săli multifuncționale”, spun proiectanții.

Spațiu pentru restaurante tip brasserie
Cel de-al treilea corp al ansamblului „Restaurantul Cina” datează din anul 1921. Proiectul aparține arhitectului Leopold Schndl. Această clădire a fost dedicată funcțiilor anexe pentru restaurantul de lux. Spațiul era folosit pe post de bucătărie, depozit și locul de preparare a mâncărurilor alese.
„Din punct de vedere stilistic și arhitectural corpul C3 rezonează cu C2 însă elementele ce țin de autenticitate, de calități artistice și urbanistice determină o valoare mică a imobilului. Terasa acoperită și delimitată cu structură de lemn se încadrează într-o tipologie specifică perioadei de început de secol XX și are în mod cert valoare”, se menționeză pe site-ul firmei de proiectare.
Spre deosebire de celelalte două corpuri, acesta nu a suferit intervenții sau lucrări de consolidare și restaurare. Compania controlată de milionarul israelian Doron Ofer va înalța contrucția cu încă un nivel prin înălțarea zidurilor existente. La finalul lucrărilor acesta va fi transformat într-un spațiu de restaurante de tip brasserie.
Cine a fost Constantin Boerescu?
Constantin Boerescu, poreclit Costache Boerescu, a fost descendent al familiei pitarului Constantin Boerescu.După absolvirea Colegiului Sf. Sava, Constantin Boerescu a plecat la Paris pentru a studia științele juridice. A obținut doctoratul la Universitatea din Paris, apoi a predat dreptul civil la Universitatea din București.
Constantin Boerescu a intrat în Partidul Conservator, în timpul regimului condus de Alexandru Ioan Cuza. A făcut parte din Adunarea Constituantă care a elaborat și adoptat Constituția de la 1866. În 1888 a ajuns în Senat, apoi a fost ministrul Afacerilor Religioase și Instrucțiunilor Publice în guvernul lui Lascăr Catargiu. Ulterior a fost președinte al Senatului de trei ori în 1891, apoi din iunie 1899 până în februarie 1901 și februarie 1905 – aprilie 1907.
Familia Ofer a construit ilegal Cathedral Plazza
Doron Ofer este fiul miliardarului Yuli Ofer, născut la Galați. Yuli Ofer a decedat în septembrie 2011, iar cea mai mare parte a averii lui a fost moștenită de fiica sa Liora Ofer. După o dispută juridică fratele ei, Doron Ofer, a moștenit 15% din principala afacere a tatălui. Yuli Ofer a făcut parte din familia Ofer, pe care revista americană Forbes a plasat-o pe prima poziție în topul celor mai bogate familii din Israel cu o avere estimată la 10,3 miliarde de dolari.
Fratele lui Yuli Ofer, Sammy Ofer, a controlat până la moartea sa, tot în 2011, afacerile firmei Willbrook, care a construit ilegal Cathedral Plazza. Aceasta este controversatul turn de birouri de lângă Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopia romano-catolică a afirmat în dese rânduri că acest proiect aduce grave prejudicii Catedralei Sf. Iosif.
Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au decis irevocabil că turnul de 19 etaje Cathedral Plazza trebuie demolat. Primăria Municipiului București a tergiversat în ultimii 11 ani demolarea imobilului. Afacerile lui Sammy Ofer au fost preluate de fiul său Eyal Ofer, care în 2013 a vândut Cathedral Plaza omului de afaceri grec Ioannis Papalekas.