Vicepremierul Dan Barna, copreședintele USRPLUS, i-a cerut demisia premierului Florin Cîțu după ce ministrul Stelian Ion a fost remaniat de la Justiție.
Criza guvernamentală de la București a luat amploarea. Liderii formațiunii USRPLUS, partid aflat încă la guvernare, s-au coalizat împotriva premierului Florin Cîțu. Motivul: remanierea ministrului Stelian Ion de la Justiție.
Vicepremierul Dan Barna susține într-un comentariu postat pe facebook că „Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”.
De ce a fost remaniat ministrul Stelian Ion
Ministrul Justiției Stelian Ion a fost remaniat oficial pentru că nu a vrut să avizeze programul Anghel Saligny, prin care premierul voia să împartă administrațiilor locale o sumă de 50 de miliarde de lei. Premierul l-a acuzat oficial pe Stelian Ion că s-a opus modernizării României.
„A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat! Decizia din această seară a fost una necesară”, și-a justificat decizia premierul Florin Cîțu.
Ministrul Stelian Ion susține că de fapt premierul Florin Cîțu nu are respect pentru lege și Constituție.
„Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă”, a scris Stelian Ion pe contul său de facebook.
Mai mult, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion că „șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă” pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea documentului original.
Stelian Ion susține că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.
„Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a mai spus Stelian Ion.