Salariul minim pe economie ar putea crește la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. Această măsură ar putea fi însoțită de o majorare a pensiilor. Propunerile de majorare au fost anunțate de mai mulți lideri PSD. Ulterior au fost confirmate de Marius Budăi, ministrul Muncii, într-o conferință de presă la Neptun.
Dar măsurie nu sunt pe placul liberalilor. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, susține că nu au existat discuții în coaliție despre salariul minim pe economie sau despre o eventuală creștere a pensiilor.
Salariul minim pe economie ar putea fi majorat la 3.000 de lei
Social-democrații, conduși de Marcel Ciolacu, s-au întâlnit la Neptun. De acolo au anunțat rând pe rând că va crește salariul minim pe economie, dar și pensiile. Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că PSD va propune în coaliția politică „majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxați. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă.”
Această majoare a salariului minim pe economie ar putea intra în vigoare de 1 ianuarie 2023. Cu condiția să fie acceptată și de PNL, partid condus de generalul Nicolae Ciucă. În cazul în care salariul minim pe economie va fi majorat la 2.800 lei brut, plus 200 de lei neimpozabili, angajatul va încasa 1.863 lei net.
Pensiile ar putea fi majorate de 1 ianuarie 2023
Ministrul Marius Budăi a mai anunțat că PSD va propune majorare pensiilor minime de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Măsura vizează 1,3 milioane de seniori.
„Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.
Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a fost mult mai categoric. „În fapt, pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,1% prevăzut de lege. Noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei, vorbesc de brut şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul”, a declarat Mihai Tudose.
PNL se opune creșterii salariului minim pe economie și a pensiilor
Primul liberal care a ieșit la rampă a fost Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. El a declarat că majorarea salariului minim pe economie și a pensiilor nu s-au discutat în coaliție.
„Pe agenda coaliţiei nu a existat o discuţie legată de mărirea salariului minim pe economie sau o eventuală mărire a pensiilor. Dar toate aceste propuneri, firesc este să fie însoţite de un calcul bugetar, de o disponibilitate prezentată în cadrul coaliţiei, de către Ministerul de Finanţe şi binenţelor, de o decizie”, a spus Ionuț Stroe.
Premierul Nicolae Ciucă a fost mai moderat în declarații. „Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile. În pachetele de sprijin de până acum am avut două măsuri prin care am protejat cetățenii vulnerabili și pensionarii cu pensiile sub 2.000 de lei. În funcție de evoluția colectărilor de la buget și de propunerile pe care le vom discuta și în PNL și în PSD vom ajunge la o concluzie care se va concretiza într-o decizie privind acest obiectiv”, a declarat premierul Nicolae Ciucă
Ministrul Adrian Câciu spune că vor crește pensiile, dar nu se știe cu cât
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat de la tribuna Guvernului că salariul minim pe economie și pensiile ar putea să crească de la 1 ianuarie 2023. Cu cât nu se știe!
„Nu am să mă pronunț asupra procentului. Ceea ce pot să vă spun – că există spațiu și mai există și necesitate. Iar decizia finală va fi luată în coaliție, pentru că trebuie așezate în echilibru nevoia, ca să spun așa, de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetățeni, nu numai la pensionari. Și, pe de altă parte, posibilitățile financiare, prognozele pe care le avem pentru anul viitor și ele evoluează. Avem prognoza de vară, acum vedem cum va arăta prognoza de toamnă”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Tot el a menționat că de aceasta nu se va referi la procente. „Pentru că procentul va fi decis. Oricum, nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflației din urmă cu un an. Pentru că este evident că ar fi, din punctul meu de vedere, incorect față de cetățeni, care resimt o inflație mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020”, s-a justificat ministrul Adrian Câciu.
Salariul minim pe economie negociat în coaliție
Ministrul Adrian Câciu a fost întrebat despre propunerea PSD de a crește salariul minim pe economie. Acesta a spus că „discuțiile despre salariul minim au loc în fiecare toamnă”. Și tot în fiecare toamnă se stabilește care va fi salariul minim pe economie pentru anul viitor.
„Trebuie ţinut cont de faptul că și salariații se confruntă până la urmă cu greutăți. De asemenea, trebuie să ţinem cont şi de faptul că și antreprenorii se confruntă cu greutăți. Trebuie totul pus în balanță. Lucrurile vor fi gestionate și o să vedeți. Cam într-o lună de zile cred că veţi vedea elementele care fac parte din strategia fiscal-bugetară de anul viitor”, a declarat ministrul Adrian Câciu.