Salariile bugetarilor se vor mări cu aproximativ150 de lei, dar sunt angajați care vor primi și mai puțin, a anunțat ministrul Muncii Marius Budăi. Majorarea salariilor personalului plătit din fonduri publice s-a făcut printr-o ordonanță emisă de Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă. Impactul bugetar generat de creșterea salariilor pentru angajații statului va fi în jur de 2,1 milioane euro.
Totodată, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care prevede concediu parental acordaț taților. Dacă tații au cursul de puericultură vor primi 15 zile de concediu.
Salariile bugetarilor, mai mari de la 1 august 2022
Salariile bugetarilor urmau să crească etapizat conform Legii salarizării. Dar Guvernul a făcut în ultimii trei ani excepție de regulă, motiv pentru care salariile unor categorii de bugetari nu s-au mai mărit. De abia acum, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care salariile cresc cu o pătrime din diferența dintre salariile de bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022.
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că „majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajat. Dar sunt și angajați care vor primi mai puțin.
De aceste creșteri salariale vor beneficia în jur de un milion de bugetari. „În jur de un milion, pentru că, de aici trebuie să scădem personalul medical. Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical și acele categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022”, a spus ministrul Marius Budăi.
Ministrul Marius Budăi a mai menționat că aceste creșteri la salariile bugetarilor vor avea un impact de aproximativ 2,1 miliarde de lei. Bani prevăzuți deja în buget. Majorările salariale se vor acorda de la 1 august 2022.
Concediul paternal pentru tați
O altă ordonanță de Guvern adoptată în cursul acestei zile reglementează concediul paternal pentru tați. De această prevedere vor beneficia și cei cu contracte din activitate sportivă, cu convenţii de muncă individuale (cooperaţiile), directorii cu contract de mandat, cu contract de management, care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cu contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, va fi extinsă durata actuală a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Acestea vor fi efectuate cu ocazia naşterii copilului lucrătorului.
Ministrul Marius Budăi a explicat că prin această ordonață a concediului paternal „tații care au și cursul de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal. Astfel încât, în primele zile de viață ale nou-născut-ului să poată fi alături de familie. Și tații care nu au cursuri de puericultură vor avea în loc de 5, 10 zile la dispoziție”.