Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, l-a atacat pe Dacian Cioloș, liderul PLUS, în urma crizei guvernamentale generată demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății.
Liberalul Rareș Bogdan, considerat principalul contracandidat al lui Ludovic Orban la șefia PNL, i-a readus aminte lui Dacian Cioloș că în 2016 a procedat la fel ca premierul Florin Cîțu. „Țin să-i amintesc lui Dacian Cioloș că în 2016 a schimbat ministrul diasporei fără a sta de vorba cu domnul Tomac sau domnul Băsescu”, a precizat Rareș Bogdan la emisiunea Subiectiv.
El a ținut să explice partenerilor de guvernare că „e mai important să guvernăm România în această perioada critică, în așa fel încât să asigurăm o guvernare coerentă și echilibrată.
Criza se poate încheia printr-o înlocuire a domnului Voiculescu, asta este cea mai normală variantă. Iar în cazul în care nu se va încheia așa, sper că toți cei responsabili din Guvernul Romaniiei, de la USR sau PLUS, să continue. Iar noi vom continua cu mandatul domnului Voiculescu preluat de premierul Citu și delegat colegului nostru Andrei Baciu, pentru a guverna România. Noi nu renunțăm la Florin Cîțu, nu renunțăm la guvernare. Nu cred că orgoliile vor întuneca rațiunea unor lideri ca Dacian Cioloș, Dan Barna. Sunt sigur că vor înțelege momentul, nu ne vor împinge spre un Guvern minoritar, nu vor abandona guvernarea și se vor gândi în primul rând la interesul național al acestei țări și nu la orgoliile lor”, a mai spus europarlamentarul Rareș Bogdan.
Criză politică la vârful Guvernului
Premierul Florin Cîțu a decis să-l schimbe din funcție pe ministrul Vlad Voiculescu fără să-și consulte partenerii de guvernare. Dar a avut acordul și susținerea președintelui Klaus Iohannis. Vicepremierul Dan Barna și liderul USRPLUS a transmis un mesaj intern colegilor de partid în care i-a informat că „nu am știut înainte de întalnirea de la 10:30 nimic despre vreo demitere și evident nimic despre vreun interimat. Nu a existat anterior nicio discuție a mea cu Florin despre retras, demis, revocat Vlad iar la Coaliție am fost ferm și părea că am depășit situația. La întâlnire, azi la 10:30, Florin mi-a zis că îi demite pe cei doi că e prerogativa lui și că m-a numit interimar și că actele sunt trimise deja la președinte. L-am întrebat de ce m-a mai chemat dacă e doar ca să mă informeze de ceva ce a făcut și a decis singur. I-am spus că nu voi accepta un interimat despre care nu a avut minimul respect să mă întrebe înainte, ca și cum m-a luat din sertar. I-am cerut concret ce îi reproșează lui Vlad și mi-a zis despre impresia de sfidare că a început conferința de presă peste el, că a postat la 11 seara deodată cu el conf presă, că INSP… că nu avem paturi ATi… Toate chestii sau de greșeli, suprapunerile, sau fără legătură cu el”, susine vicepremierul Dan Barna.
El le-a mai explicat colegilor de partid cum a încercat să i se opună premierului Florin Cîțu, dar fără succes. „I-am propus alternative ca să putem avea spațiu de negociere și de păstrat coaliția funcțională, i-am zis: uite ieși și dai termen de 30 de zile ca să apară schimbări pozitive la MS/Vlad, în felul ăsta arăți și forță autoritate și avem spațiu de dialog și dacă nu merge ai argument valid să-l demiți. A zis că a vorbit deja cu președintele, i-am zis hai să-l sunăm să-i zicem varianta asta ok prin care am putea menține coaliția stabilă și a zis că nu vrea că chiar dacă îl conving pe președinte, nu se răzgândește el, că a luat deja decizia reproșându-mi și comunicatul BNR UP de vineri, generat de trimiterea unei plângeri penale impotriva MS pe fapte ridicole si fara sa existe un raport al corpului de control finalizat. I-am spus că dacă nu ne lasă nici o margine de poziționare, vom avea o singură opțiune: să ripostăm ferm. Mi-a răspuns că e ok, că a analizat ce opțiuni avem și că oricum nu avem ce face decât să acceptăm. Plecând de acolo am făcut ședința BNR și am adoptat poziția pe care o știți și am comunicat-o la prânz, și pe care o menținem în zilele următoare. E mai mult decât doar despre Vlad. Este despre a fi respectați ca parteneri de coaliție și asta e o miză pe care dacă nu o câștigăm degeaba mai stam la guvernare pentru că nu putem accepta percepția lor că suntem vreun UNPR, bucuroși să avem niște poziții și mucles. Aici ne-au judecat greșit crezând că o înghițim fericiți fără să mai zicem ceva.”