Punctul de pensie crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu, liderul PSD, care voia inițial ca pensiile să crească cu doar 10%. Însă, a venit președintele Klaus Iohannis care a supralicitat creșterea pensiilor cu 15%, exact cu rata inflației din anul acesta. Liberalii au preluat mesajul președintelui și au susținut creșterea pensiilor cu 15%. Au urmat declarații publie contradictorii între PNL și PSD. Apoi liderii PSD au blamat creșterea pensiilor cu 15%, ba chiar au atras atenția asupra licitației.
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie crește la 1.784 lei. Totodată, pesionarii vor primi mai multe ajutoare pentru a face față crizei economice.
Punctul de pensie, licitație între PNL și PSD
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat în vara acestui an, la Școala de Vară a PSD, că pensiile vor crește cu rata inflației aferentă de la 1 ianuarie 2023. El a explicat că rata inflației luată în calcul este cea aferentă anului 2021, adică 8%. A urmat Marcel Ciolacu, liderul PSD și viitorul premier al României, care a anunțat că punctul de pensie va crește cu 10%.
Liberalii l-au scos la înaintare pe europarlamentarul Rareș Bogdan. Acesta a anunțat la începutul lunii septembrie că pensiile trebuie să crească cu 16%. În disputa legată de creșterea pensiei a intervenit și Florin Cîțu, fostul premier tras pe linie moartă de PNL. Acesta a spus că pensiile pot crește cu 25%. Ulterior a intervenit președintele Klaus Iohannis care a spus că pensiile trebuie indexate cu rata inflației de 15%. Această anunț l-a nemulțumit pe Marcel Ciolacu, care urmează să preia funcția de premier al României.
La capitolul imagine a punctat și premierul Nicolae Ciucă. Prim-ministrul liberal a explicat că „inflaţia este la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”. Astfel, Marcel Ciolacu a picat din nou în capcana legată de creșterea pensiilor.
„Pensionarii nu trebuie să plătească prețul crizelor! În condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect și rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de inflație”
Klaus Iohannis, președintele României
Liderii social-democraților au blamat ulterior creșterea pensiilor cu 15% în toate conferințele de presă. Ministrul Marius Budăi a spus ironic că se bucură că președintele și liberalii au început să gîndească ca social-democrat.
Marcel Ciolacu: „punctul de pensie va fi de 1.784 de lei”
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că în ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente și cifre. Dar mai puțin despre viața oamenilor. Parcă resemnat că a pierdut licitația publică, Marcel Ciolacu a ținut să anunțe că de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei”. În plus, pensionarii cu pensii de până în 1.500 de lei vor mai primi o sumă de 1.000 de lei. 800 de lei vor fi acordați celor cu pensii până în 2.000 de lei. 600 de lei celor cu pensii până în 3.000 de lei.
„Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023”, a spus Marcel Ciolacu.
- Pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei vor mai primi un sprijin de 1.400 de lei, în două tranșe semestriale, pentru plata facturilor la energie.
- Persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei. Acestea se vor acorda o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație.
- Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război. Aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%.
- De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.