Președintele Klaus Iohannis a anunțat de la Bruxelles, acolo unde participă la Summitul ASEAN, că statul român sau instituțiile publice nu vor boicota Austria. Însă, pe 8 decembrie 2022, Austria și-a folosit dreptul de veto împotriva statului român și a blocat aderarea României la spațiul Schengen.
În urma acestui controversat vot, românii au început să boicoteze companiile austriece. Inclusiv companiile din subordinea Ministerului Transporturilor au anunțat că își vor muta conturile de băncile austriece la CEC Bank.
Boicotul companiilor austriece
Boicotul companiilor austriece a început pe 8 decembrie, după ce Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen. Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, le-a cerut românilor să își închidă conturile pe care le au la băncile Raiffesein și Erste – BCR. Ulterior, cele două bănci au emis comunicate de presă prin care au anunțat că nu susțin decizia guvernului austriac. Alți politicieni locali au cerut boicotarea companiilor austriece.
Voicu Vușcan, administratorul firmei Elit SRL, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri, a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele din Austria. A urmat Asociația Militarilor Veterani (A.M.V.V.D) care a tranmis membrilor săi să își mute conturile de la băncile cu acționariat austriac Raiffeisen Bank și BCR, iar alimentarea cu combustibil și consumabile să nu se mai facă la stațiile OMV-Petrom. Același mesaj l-a avut și echipa de fotbal Universitatea Craiova.
Fermierul arădean Dimitrie Muscă a anunțat că își închide conturile de la băncile austriece pentru firmele din Curtici și Olari. „Procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniți și să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 și 1.500 de tone de motorină”, a anunțat Dimitrie Muscă.
Cancelarul Karl Nehammer și boicotul companiilor austriece
Cancelarul austriac Karl Nehammer a avertizat că boicotul companiilor austriece ar face mai mult rău României decât Austriei. „Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a spus Karl Nehammer. El consideră că votul Austriei din Consiliul JAI nu va avea consecințe negative asupra companiilor austriece din România și Bulgaria.
„Companiile austriece aduc întotdeauna bani la bugetul ţării şi oferă locuri de muncă”, a spus cancerlarul.
În interviul acordat postului public de televiziune din Austria, cancelarul Karl Nehammer a reluat tema cu imigranții. Adică, susține el, o mare parte din cei 75.000 de imigranți neînregistrați ar fi venit prin România și Bulgaria. Dar pentru a scăpa de veto-ul Austriei, România și Bulgaria ar trebui să își îmbunătățească protecția frontierelor.
Președintele Klaus Iohannis nu vrea boicot
De la boicotul companiilor austriece a trecut aproape o săptămână. Aflat la Bruxelles, la Summitul UE – Asociația Națiunilor din Asia de Sud – Est (ASEAN), președintele Klaus Iohannis s-a opus boicotului.
„Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Este evident că până aici s-au făcut deja pași importanți și îmi permit să-i recapitulez pe scurt și pe aceștia”, a menționat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că România nu va cotesta votul din Consiliul JAI la Curtea Europeană de Justiție.