Premierul Florin Cîțu nu știe cât costă o pâine, iar ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu nu știe cât este salariul minim net pe economie. Dar amândoi au ajuns jupâni pe bugetul țării.
Ironia face ca premierul Florin Cîțu să se laude că nivelul de trai al românilor a crescut, deși prețurile alimentelor de bază și inflația au crescut. Uniunea Europeană plasează România pe primul loc la rata riscului de sărăcie.
Premierul Florin Cîțu nu știe cât costă o pâine
Premierul Florin Cîțu a fost întrebat cât costă o franzelă sau o sticlă de ulei, în contextul în care susținea că salariile în România au crescut, chiar dacă a crescut și inflația. Liberalul a răspuns sec: „Nu mănânc pâine”. Dar a ținut să se laude că peste 1% dintre români au salarii de peste 3.000 euro.
Uniunea Europeană atrage atenți în raportul privind rata și pragul de sărăcie din care rezultă că România se află pe primul loc la nivel european. „În nouă state membre, și anume România (23,6 %), Bulgaria (23,4 %), Lituania (22,9 %), Letonia (22,1 %), Spania (21,6 %), Estonia (21,0 %), Italia (20,3 %), Grecia (20,2 %) și Croația (20,0 %), s-a considerat că o cincime sau mai mult din populație este expusă riscului de sărăcie”, se menționează în raport.
Dan Vîlceanu, gafă la Finanțe
Premierul Florin Cîțu l-a numit pe prietenul său Dan Vîlceanu, un traseist politic, la conducea Ministerului Finanțelor Publice. La prima conferință de presă a fost întrebat cât este salariul minim net pe economie? Ce a răspuns ministrul Dan Vîlceanu: „Este în jur de 1.600 lei …și ceva”.
Când reporterul i-a spus că, de fapt, este 1.386 lei, ministrul a replicat: „E 2.380, cred, salariul minim… Da, 2.300 salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300, dar, mă rog”.
Salariul minim net în România este de 1.386 lei pentru cei fără studii sau experiență. Pentru absolvenții cu experiență de un an salariul minim net pe economie este de 1.413 lei. Valoarea brută a salariului minim pe economie este de 2.300 de lei. Salariul minim net în construcții este de 2.362 lei.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma, pe 12 mai, că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.
Ce face Guvernul pentru cei aproximativ 1,6 milioane de români care lucrează pe salariul minim pe economie? Răspunsul în aflăm tot de la premierul Florin Cîțu!
„Prin implementarea programului de guvernare și prin aceste investiții am creat locuri de muncă. Rata șomajului scade. Asta facem, oportunități”, a declarat premierul Florin Cîțu.
