Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost evaluat pozitiv de Comisia Europeană. Guvernul de la București nu a făcut public documentul transmis Comisiei Europene, o situație fără precedent în UE.
Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la București, a spus că planul a răspuns unor „criterii foarte exigente”.
România va putea primi din partea Uniunii Europene granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro. Dar și împrumuturi în cuantum de 14,9 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Ursula von der Leyen la București
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la București în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU. La București s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Ulterior, cei trei oficiali, au făcut o vizită la Spitalul Universitar de Urgență București. Spitalul Universitar ar urma să beneficieze de fonduri prin programul NextGenerationEU.
Ursula von der Leyen a anunțat că Planul Național de Redresare și Reziliență a primit undă verde de la Comisia Europeană. „Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare”, a declarat Ursula von der Leyen.
Ea a declarat că vor fi investiții în energie verde, dar și pentru un sistem de sănătate de calitate, pentru spitale moderne. PNRR îndeplinește toate criteriile, la un standard ridicat, digitalizare, energie verde, infrastructură.
PNRR, un document ținut la secret
Guvernul României și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) nu au făcut public Planul Național de Redresare și Reziliență. O versiune mai veche a acestuia a fost publicată în mai 2021 pe site-ul MIPE. Între timp, Planul Național de Redresare și Reziliență a suferit modificări majore.
Comisia Europeană a constatat că prin PNRR, România alocă 21% din suma totală unor măsuri de sprijinire a tranziţiei digitale. Printre acestea se numără măsuri de digitalizare a administraţiei publice şi a întreprinderilor. Dar și îmbunătăţirea conectivităţii, a securităţii cibernetice şi a competenţelor digitale. Totodată, se urmărește dezvoltare a unui sistem integrat de e-sănătate şi telemedicină.
Se preconizează că măsurile de sprijinire a digitalizării educaţiei vor contribui la dezvoltarea competenţelor. Atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor. Prin PNRR se va moderniza și laboratoarele şcolare, dar se vor aloca și fonduri pentru creare a unor laboratoare inteligente. Participarea la un proiect multinaţional este prevăzută sub forma unui proiect important de interes european comun (PIIEC) în domeniul microelectronicii.
Comisia Europeană consideră că planul României include un set amplu de reforme şi investiţii care se consolidează reciproc. Măsuri care contribuie la abordarea eficace a tuturor provocărilor economice şi sociale evidenţiate în recomandările specifice adresate României.
Când va fi adoptat Planul Național de Redresare și Reziliență?
Comisia Europeană a trimis PNRR la Consiliul Uniunii Europene care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea. Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde de euro, sub formă de prefinanţare. Adică, 13% din suma totală alocată României.