Partidul REPER sau Reînnoim Proiectul European al României este numele noului partid înființat de europarlamentarul Dacian Cioloș. Din noul partid fac parte europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache, aleși pe listele USR.
Dacian Cioloș și-a dat demisia de la șefia USR în ianuarie 2022, la doar câteva luni după ce a câștigat alegerile interne. El i-a acuzat pe liderii vechiului USR că îl sabotează prin stoparea proiectelor pe care încerca să le promoveze.
Cătălin Drulă, președintele USR, i-a transmis lui Dacian Cioloș că a încălcat promisiunile făcute în anul 2019 românilor.
Partidul REPER, săgeți otrăvitoare către conducerea USR
Dacian Cioloș a câștigat alegerile pentru șefia USR anul trecut, la începutul lunii octombrie. Atunci l-a învis pe contracandidatul său, Dan Barna. După ce a câștigat alegerile, Dacian Cioloș a anunțat că va lucra împreună cu Dan Barna pentru binele partidului. Dar dragostea dintre taberele celor doi lideri ai USR a durat doar trei luni.
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat la începutul anului că liderii vechiului USR îi sabotează proiectele. Apoi, USR a început să se destrame treptat. De atunci a lucrat la conturarea unui nou partid politic. A avut nevoie de aproape șase luni pentru a înființa Partidul REPER – Reînnoim Proiectul European al României.
„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019. Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică”, potrivit unei declarații comune a celor cinci europarlametari.
Aceștia susțin că nu mai vor să gireze refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. „Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, spun cei cinci eurodeputați.
Partidul REPER: „guvernarea PNL-PSD nu reprezintă”
Partidul REPER este o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească: costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală, susțin la unison cei cinci eurodeputați.
„Am înțeles nemulțumirile susținătorilor noștri, vedem că guvernarea PNL-PSD nu reprezintă o soluție”, spun fondatorii partidului REPER. „Nu există o alternativă reală în actualele partide de opoziție. Avem responsabilitatea de a crea această alternativă şi am decis înființarea partidului REPER, pe care îl vom construi împreună cu cei care se vor alătura acestui demers”, spun cei 5 eurodeputați.
Pe pagina partidului REPER, www.partidulreper.ro, inițiatorii admit că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice.
Partidul REPER: Manifest
Partidul REPER a publicat un manifest pe pagina partidului pe care îl redăm integral:
- Puterea de cumpărare a fiecăruia dintre noi scade în fiecare zi. Bunăstarea promisă nu a devenit realitate decât pentru foarte puțini.
- Nu s-au găsit soluții pentru cei mai expuși sărăciei. Nu există un sprijin real pentru a face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport.
- Nu are nimeni un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România.
- Nu vedem un ajutor real pentru copii, tineri, pentru familii sau pentru pensionari.
- O criză alimentară mondială provocată de război bate la ușă și nu discută nimeni despre soluții reale, pe termen lung, pentru agricultorii şi consumatorii români.
- Războiul de la granițele României e un pericol direct și real, dar nu suntem pregătiți să facem față amenințărilor complexe pe care le aduce, de la securitate energetică la atacurile împotriva democrației, de la atacuri hibride şi dezinformare la redesenarea granițelor.
- Avem bani europeni pentru a ne reveni dintr-o pandemie fără precedent, dar îi ignorăm. Tot pandemia ne-a arătat din nou slăbiciunea teribilă a sistemului de sănătate.
- România educată nu există nici pe hârtie și nici în școlile din această țară. România are, totuși, resurse pentru toți cetățenii ei.
- Trăim o perioadă de incertitudine.
- Trebuie să depășim această perioadă împreună. Avem nevoie de siguranță, de solidaritate, de încredere, de răspunsuri convingătoare la problemele cu care ne confruntăm, explicate cu înțelegere, cu calm şi optimism.
- Avem nevoie de o țară în care oamenii să nu se mai simtă pe cont propriu.
- Avem nevoie de oameni politici care să facă aceste lucruri, care să fie în contact cu cetățenii, să spună lucrurilor pe nume, să asculte, să ofere soluții.
- Avem nevoie de realism și de pragmatism.