Mircea Geoană poate câștiga alegerile prezidențiale din 2024. Secretarul general adjunct al NATO este prima opțiune de vot a românilor la alegerile prezidențiale din postura de candidat independent. Acesta este urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
În cazul în care George Simion ar ajunge în turul II al alegerilor prezidențiale, acesta ar putea pierde alegerile în fața unor contracandidați cum ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. Totodată, în cazul în care Emil Boc ar ajunge în turul II cu Marcel Ciolacu, primarul Clujului ar putea câștiga. Dar Emil Boc ar putea pierde în fața lui Mircea Geoană.
Mircea Geoană poate câștiga alegerile prezidențiale
Campania electorală a început cu mult înainte de a se da startul oficial pentru alegerile prezidențiale din 2024. Chiar dacă nu s-a anunțat oficial nici o candidatură până în prezent, cel mai vizibil candidat este Mircea Geoană, actualul secretera general adjunct al NATO. În campania electorală pare că a intrat și Marcel Ciolacu, liderul social – democraților, care pare că se lasă rugat pentru ași anunța candidatura. Liberalii testează opinia publică cu generalul Nicolae Ciucă, actualul șef al PNL. Gazetabucurestilor.ro a relatat că Theodor Stolojan l-a anunțat candidat la prezidențiale pe liberalul Nicolae Ciucă, acesta fiind singura opțiune a liberalilor. În timp ce din partea AUR ar putea candida George Simion. Cătălin Drulă, președinte USR, ar putea încerca să candideze la prezidențiale.
Sondajul INSCOP arată însă că Mircea Geoană poate câștiga alegerile prezidențiale, dacă acesta va candida. Conform sondajului, 25,3% din respondeți și-au exprimat intenția de a-l vota pe candidatul independent Mircea Geoană. Pe locul secund la intenția de vot se află Marcel Ciolacu, urmat de George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş și Kelemen Hunor.
Surpriza din primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi Diana Șoșoacă care ar obține peste 10,1% din numărul total de voturi.
Mircea Geoană îl învinge pe George Simion în turul II al alegerilor prezidențiale
Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidenţiale. Întrebarea adresată aceste cazuri fiind: „Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, dvs. pe care dintre ei l-aţi vota?”. Trei dintre variante iau în calcul ca în turul II liderul AUR, George Simion, să se confrunte cu Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.
În cazul unei finale Mircea Geoană vs. George Simion, actualul secretar general adjunct al NATO ar obține 63,5% din numărul total de voturi. George Simion ar obține doar 36,5%. O finală între Marcel Ciolacu vs. George Simion, liderul social-democrat ar obține 58,8% din voturi, față de 41,2% voturi cât ar obține George Simion.
Turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 ar putea produce o surpriză dacă s-ar califica generalul Nicolae Ciucă și George Simion. Rezultatul sondajului arată că Nicolae Ciucă vs. George Simion, lupta ar fi destul de strânsă. Adică, Nicolae Ciucă ar câștiga cu 52,2%.
Primarul Emil Boc vs. premierul Marcel Ciolacu
O altă variantă luată în calcul pentru turul II al alegerilor prezidențiale este Emil Boc vs. Marcel Ciolacu. Primarul liberal al Clujului l-ar putea învinge pe Marcel Ciolacu cu scorul de 50,4% – 49,6%. Însă, în cazul în care Emil Boc l-ar avea contracandidat pe Mircea Geoană, liberalul ar putea pierde alegerile. Sondajul arată că Mircea Geoană vs. Emil Boc ar putea fi câștigat de primul cu 59,9% – 40,1%.
Date despre sondajul INSCOP
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.