Legea antiproteste a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Proiectul legislativ a fost inițiat de Lucian Bode, fostul ministru de Interne, și Nicolae Ciucă, liderul liberalilor. Prin acest act normativ cei care protestează împotriva abuzurilor și a clasei politice pot ajunge direct la închisoare. Până acum infracțiunile de ultraj sau de tulburare a liniștii publice erau sancționate cu amendă. Proiectul a fost atacat la CCR de către USR şi Forţa Dreptei, dar judecătorii au respins sesizarea.
Societatea civilă a protestat față de această inițiativă controversată prin care se restricționează libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare. Mai mult, organizațiile nonguvernamentale atrag atenția că un demers asemănător a fost inițiat în anul 2017 de către PSD, proiect legislativ susținut de Carmen Dan, ministrul de Interne din acea perioadă.
Legea antiproteste, inițiată de Bode și Ciucă
Liberalii Nicolae Ciucă și Lucian Bode au inițiat un proiect de lege pentru a sancționa direct cu închisoarea infracțiunile de ultraj sau de tulburare a liniștii publice care până acum erau sancționate doar cu amendă. Noile modificări ale Codului Penal prevăd:
- Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
- Dacă fapta este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
- Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate
Legea antiproteste a fost promulgată, deși societatea civilă s-a opus
Liberalii Nicolae Ciucă și Lucian Bode justifică inițiativa legislativă prin faptul că „frecvența cazurilor de loviri și alte violențe în spațiul public, gravitatea consecințelor unor astfel de fapte (infirmități, decesul unor persoane), precum și escaladarea faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice petrecute în ultima perioadă, au scos în evidență existența unui specific ce se caracterizează prin participarea unui număr important de persoane, existența unor stări conflictuale mai vechi, exercitarea unor acte de violență și atitudine refractară, inclusiv față de forțele de ordine, manifestată ostentativ și prin violență”.
Tot cei doi liberali susțin creșterea pedepselor prin modificarea articolului 371 din Codul Penal argumentând că „în unele cazuri, faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale, atât prin mesaje, dar mai ales prin imagini și clipuri video (în direct), aspecte care au sporit violența și caracterul intimidant la adresa comunității”.
Nouă organizații ale societății civile au transmis că PNL vrea să modifice Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. „Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode)”, sunt cele nouă organizații.
Cum arată acum articolul 371 din Codul Penal: „Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.