Românii se confruntă cu o creștere fără precedent a prețurilor la alimente și utilități, în timp ce guvernanții au blocat creșterea salariilor, a pensiilor, chiar și a alocațiilor pentru copii. Președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția Guvernului că trebuie să găsească soluții pentru că creșterea prețurilor „există, este reală și afectează mulți români”.
Dar Guvernul, condus de premierul liberal Florin Cîțu, se confruntă cu o nouă criză politică. Liderul Dacian Cioloș a anunțat că miniștrii USRPLUS ar putea să se retragă de guvernare dacă nu sunt respectate solicităriile privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și negocierea programului „Anghel Saligny”, prin care urmează să se împartă aproximativ 50 de miliarde de lei către administrațiile locale. În tot acest timp prețurile continuă să crească.
Palatul Cotroceni. 1 septembrie 2021
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la ora 18.00 în care a vorbit la modul general despre pandemia de coronavirus, credibilitatea Paramentului, reforme legislative care nu au fost încă demarate și semnele promițătoare din economie. El a concluzionat că nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici făcând o aluzie fină la datele cu care se laudă premierul Florin Cîțu.
„ Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Însă membrii Guvernului, în frunte cu premierul Florin Cîțu, sunt preocupați de alegerile interne din formațiunile politice din care provin. Pe 25 septembrie vor avea loc alegerile interne la PNL, iar pe 2 octombrie alegerile interne la USRPLUS. Reprezentanții ambelor partide sunt în campanie.
„Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze”, a mai spus Klau Iohannis. Dar cine să mai aibă timp de așa ceva?
Președintele vrea desființarea SIIJ
Președintele Klaus Iohannis le-a reamintit guvernanților că „în domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide”.
Desființarea SIIJ este un subiect promovat asiduu de europarlamentarul Dacian Cioloș, copreședintele USRPLUS, dar premierul Florin Cîțu refuză discutarea proiectului în coaliția de guvernământ. Dacian Cioloș a declarat că înainte de a intra pe ordinea de zi noul PNDL „Anghel Saligny, a convenit cu premierul să aibă o discuție despre desființarea SIIJ.
Românii nu mai au încredere în Parlament
Klaus Iohannis le-a atras atenția parlamentarilor că au datoria de a pune în aplicare ceea ce au promis în campania electorală.
„ Atenție – nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veșnicele promisiuni neonorate. Vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient. Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor”, a declarat Klaus Iohannis.
Motivul acestei cereri a fost generată de sondajele politice care arată că românii și-au pierdut încrederea în Parlament, Guvern și partidele politice. „Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote, o problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor pe fondul discrepanței dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandate”, a spus Klaus Iohannis.
Un sondaj CURS realizat în perioada 12-20 august 2021 arată că românii au o încredere scăzută în Parlament, Guvern și partidele politice. Încrederea românilor în Parlament și partidele politice era de 13%, în timp ce încrederea în Guvern de 17%.
„Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși construcția democratică a țării, în timp ce un Parlament mult mai activ, mai responsabil și mai orientat către actul legiferării ar fi cu totul altfel perceput de către cetățeni”, a spus Klaus Iohannis.