Greva profesorilor a bulversat sistemul de educație, dar mai ales pe politicienii care se aflau în plin proces de negociere a noului guvern în fruntea căruia urma să fie instalat Marcel Ciolacu, liderul PSD. Ca o ironie, în timpul primei zi de grevă generală, senatorii au adoptat pe repede înainte Legile educației. În acest context, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut cadrelor didactice să revină la catedră.
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), consideră că acest mesaj va duce la creșterea numărului celor aflați în grevă generală.
Legile educației vs. greva profesorilor
Legile educației au fost adoptate pe repede înainte în Senatul României. Senatorul USR Radu Mihail le-a atras atenția colegilor săi că profesorii se află în prima zi de grevă generală. Ministrul Edcației, Ligia Deca, a spus că cele două legi ale educației au la bază raportul „România Educată”. Dar și că învățământul din România are nevoie de în mod cert de tot suportul pe care societatea îl poate oferi.
„Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat încă odată acest lucru. Ministerul Educației s-a implicat, alături de alți parteneri în Guvern și am luat toate măsurile aflate în competența noastră a celor din Ministerul Educației. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanții cadrelor didactice, inclusiv la cea de ieri de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluții pentru ca munca unui dascăl să fie apreciată și susținută așa cum se cuvine. Soluțiile propuse de Guvernul României includ un sprijin suplimentar cu efect imediat pentru profesorii debutanți. Iar Legea învățământului preuniversitar prevede stimulente financiare și pentru cei care predau în școlile aflate în medii defavorizate”, a spus ministrul Ligia Deca.
Premierul Ciucă le-a ordonat profesorilor să revină la catedră
Adoptarea de către Senat a legilor educației a fost pretextul folosit de premierul Nicolae Ciucă pentru a le cere profesorilor să revină la catedră. Dar mai ales să abandoneze greva generală. „Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate. Dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, asigurăm rezervele necesare și avem determinarea să găsim soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului”, a anunțat premierul.
Totodată, a menționat că Guvernul este deschis la dialog cu sindicatele din Educație pentru a găsi soluții. Culmea, în timpul acestei zile premierul nu și-a făcut timp pentru a rechema sindicatele la discuții. Cu toate acestea le-a cerut cadrelor didactice să revină la catedră.
„Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră! La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării”, a anunțat premierul. Până atunci greva profesorilor continuă.
Apoi premierul Nicolae Ciucă a mai transmis că a alocat în plus șase miliarde de lei la Educație. Dar și că are 3,6 miliarde de euro alocați prin PNRR pentru investiții în școli și universități. Însă, profesorii își cer drepturile salariale.
Simion Hăncescu: „oamenii nu au încredere în promisiuni”
Simion Hăncescu, președintele FSLI, a spus că mesajul premierului ar putea să mărească numărul profesorilor aflați în grevă. Acesta a mai spus că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării.
„Nu avem nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat ieri la guvern. Datele sunt aceleaşi. (..) Asta este situaţia. Din păcate am înţeles că premierul a dat un mesaj în seara asta, către profesori să meargă la clasă. În opinia mea, acest mesaj nu va face decât să crească numărul greviştilor”, a declarat Simion Hăncescu în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Sindicalistul a mai spus că „oamenii nu au încredere în promisiuni”. „Semnalul a fost când au scos din legea salarizării un articol care făcea referire la salarizare. Atunci oamenilor li s-a aprins beculeţul şi au spus: stai aşa că e o ţeapă”, a precizat Simion Hăncescu. Greva profesorilor va continua și în cursul zilei de marți, 23 mai 2023.