Student Invest, programul prin care studenții pot obține credite de până la 10.000 de euro, a fost lansat de Gabriela Firea, ministrul Familiei. Creditele pentru studenți pot fi accesate începând cu data de 7 noiembrie 2022 la sucursalele CEC Bank și CreditCoop.
În cursul zilei de ieri s-au semnat convențiile de implementare și garantare pentru programele Student Invest şi Family Start. Din partea Guvernului au fost semnate de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, şi de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Declarația Gabrielei Firea, virală pe TikTok
Anunțul privind lansarea programelor Student Invest și Family Start al ministrului Gabriela Firea s-a viralizat în mediul online. Gazetabucureștilor.ro a publicat discursul ministrului Familiei pe contul de TikTok care a strâns peste 1.000.000 de vizualizări și peste 23.500 de aprecieri în mai puțin de 24 de ore.
„Se acordă 10.000 de euro pentru studenții care solicită și 15.000 de euro pentru tinerele familii. Aceste sume putând fi înapoiate în zece ani. Este o perioadă mare de grație față de produsele bancare existente în acest moment. Dar noutatea absolută este aceea că până în acest moment tinerii din România erau tratați ca orice alt client (…). Însemnând că dacă solicita un credit trebuia să aducă o garanție și dovada unui salariu substantial. Deci este o premieră că statul garantează 80% din aceste credite”, a declarat Gabriela Firea.
Student Invest, programul de credite pentru studenti
Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat semnarea convențiilor de creditare și implementare a programelor Student Invest și Family Start.
„Ne-au fost alături şi directorii primelor bănci prin care vor fi derulate cele două programe – Bogdan Neacşu, director general CEC Bank, Adrian Morar, director general al Băncii Centrale Cooperatiste CreditCoop (…) Din 7 noiembrie, băncile sunt pregătite să primească solicitările tinerilor care vor să beneficieze de aceste programe de creditare cu garanţia şi dobânda subvenţionată de stat, prin Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse”, a spus Gabirela Firea.
Prezent la semnarea convențiilor de creditare, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că „discutăm de condiții avantajoase, astfel încât studenții să poată să își înlesnească tot ceea ce înseamnă cheltuielile pentru studiile universitare. Pentru Guvernul României, studenții care astăzi se află pe băncile facultăților reprezintă generația viitoare, căreia trebuie să îi asigurăm cadrul necesar pentru educație și pentru a putea să performeze la același nivel precum colegii lor din celelalte state europene”.
Condiții de acordare a creditelor pentru studenți
Gazeta Bucureștilor a scris despre condițiile de acordare a creditelor pentru studenți. De exemplu, creditele pentru studenți pot fi acordate o singură dată. Studentul cu vârsta cuprinsă între 18 ani minim și 31 de ani maxim, care nu este angajat, va fi însoțit de cel puțin un codebitor. Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe trageri. Totul în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau cu plata directă a furnizorului pe baza documentelor justificative.
Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Studentul stabilește de comun acord cu finanțatorul o perioadă de grație. Nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului.
Family Start, programul de credite pentru tinerele familii
Programul Family Start prevede acordarea de credite pentru tinerele familii în valoare de maxim 15.000 de euro. Acestea se pot acorda tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 45 de ani neîmpliniți. O altă condiție esențială este ca cei doi tineri să aibă cumulat salarii nete lunare de maxim 7.500 de lei.
Trebuie menționat că „dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului”. Comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea garanției. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei. Cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor, precum și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja) vor fi suportate din bugetul de stat.