Energia ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec, este o sursă de inspirație pentru premierul Marcel Ciolacu, șeful Partidului Social Democrat. Declarația a fost făcută de Marcel Ciolacu la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 247 aniversare a Zilei Independenței. Recepţia de anul acesta este dedicată oraşului San Diego din California şi „aduce un omagiu istoriei, oamenilor şi diversităţii care au făcut ca Statele Unite ale Americii să devină democraţia vibrantă de azi”.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul de la București doreşte să intensifice cooperarea cu SUA pe toate palierele. De la apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.
Șeful Guvernului a condamnat invazia Rusiei în Ucraina
Marcel Ciolacu, șeful PSD, a urcat pentru prima dată pe scena amenajată în curtea ambasadei SUA în calitate de premier. Vizibil emoționat, șeful Guvernului și-a început discursul cu o scurtă istorie a SUA.
„Acum 247 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încrederea în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali. Și că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni ca şi noi se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unui agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina. Acestea sunt noile realităţi la care trebuie să oferim răspunsuri comune şi responsabile”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu promite un mediu de afaceri atractiv pentru investițiile SUA
Șeful Guvernului a reconfirma importanța Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu SUA. Motiv pentru care vrea să intensifice cooperarea cu SUA pe toate palierele. De la apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.
„Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite. Poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari atins anul trecut. Guvernul pe care îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE”, a completat Ciolacu. Adică, a cerut sprijin pentru ca România să adere la Organizația Economică de Cooperare și Dezvoltare.
Totodată, Marcel Ciolacu a spus că România este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere la nivelul comunităţii internaţionale. Ocazie cu care contribuie la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală.
Prezența militară a SUA în România și energia nucleară
Premierul Marcel Ciolacu a salutat rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a flancului Estic. Dar și creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României, pe care o consideră o garanţie a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat. Totodată, a mai afirmat că România va pune accent pe proiectele bilaterale. Cum ar fi cele din domeniul energiei, construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoădă. Plus proiectul primei centrale SMR din regiune care este bazat pe tehnologiile americane.
„Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute şi vă asigurăm că vom lua la nivelul guvernului toate măsurile necesare pentru facilitarea acestei prezenţe atât de necesară ţării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion. Precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii. Şi aici vorbim de construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din regiune, pe baza unei tehnologii americane. Dar şi despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile”, a mai explicat premierul Ciolacu.
Energia ambasadoarei SUA, sursă de inspirație pentru Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a mai vorbit de colaborare în domeniul educației, cercetării și culturii. A făcut referire în treacăt la eforturile pe care România le face pentru a intra în programul Visa Waiver. Apoi, spre finalul discursului, a spus că energia ambasadoarei SUA este o sursă de inspirație pentru el.
„Doamnă ambasador, vă spun, cât se poate de sincer şi direct, că energia dumneavoastră, imprimată din primele zile ale mandatului din România, reprezintă o sursa de inspiraţie pentru mine. Şi pentru asta, în numele Guvernului, vă mulţumesc şi vă asigur că întotdeauna vom încerca să răspundem cu aceeaşi energie, pentru a impune un nou ritm parteneriatului nostru strategic. Închei aici, dar nu înainte de a-mi afirma convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite este un fundament al politicii noastre externe şi expresia unui angajament comun pentru valorile democratice ce constituie un reper esenţial pentru naţiunile noastre şi parteneriatul transatlantic. La mulţi ani Statelor Unite ale Americii! Vă urez tuturor o Zi a Independenţei fericită!”, a spus bucuros Ciolacu.