Dacian Cioloș, premierul desemnat, a pierdut prima rundă de negocieri cu Florin Cîțu, Kelemen Hunnor și Varujan Pambuccian în vederea formării unei majorități parlamentare.
Florin Cîțu, noul lider al PNL și ultimul premier demis, a spus că în urma discuțiilor nu s-a ajuns la nici o concluzie. Mai mult, liderul PNL a spus că i-a transmis lui Dacian Cioloș că majoritatea cu care ar trebui să formeze guvernul este PSD și AUR.
Cioloș a ieșit pe fugă
Dacian Cioloș a ajuns în jurul orei 17.00 la sediul PNL pentru a discuta cu Florin Cîțu, liderul PNL, Kelemen Hunor, de la UDMR și Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.
„Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu am venit să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii de coaliție, ci ce sunt ei dispuși să ofere României. Le ofer un parteneriat pentru a forma o majoritate în Parlament”, a declarat Dacian Cioloș.
Dar cei trei lideri l-au primit pe Dacian Cioloș cu brațele încrucișate. După o oră de discuții, Dacian Cioloș a ieșit înfrânt. „Nu s-a ajuns la nici o concluzie, nu s-a luat nici o decizie”, a spus grăbit premierul desemnat.
Cîțu l-a aruncat pe Cioloș în brațele PSD și AUR
Informațiile au fost confirmate și de Florin Cîțu, liderul PNL, care a spus că au fost discuții fără „nicio concluzie”. Florin Cîțu a precizat că i-a transmis lui Cioloș că această majoritate ar trebui să fie formată din partidele cu care USR a dat jos guvernul. Mai mult, el a spus că a acceptat întâlnirea cu Dacian Cioloș „din respect pentru români și pentru președintele Klaus Iohannis”.
„Atunci când USR l-a propus premier la Cotroceni pe domnul Cioloș înseamnă că avea și o majoritate în spate. De aceea revin la această majoritate PSD-AUR-USR. În spatele deciziei de a fi propus ca premier a fost acest lucru. Responsabilitatea găsirii unei majorități este a lui Dacian Cioloș”, a declarat Florin Cîțu.
Kelemen Hunor: „Astăzi nu a avut succes”
Kelemen Hunor, liderul UDMR, pare factorul de echilibru în aceste negocieri. El a constatat că între foștii parteneri de guvernare există o lipsă de încredere.
„Fără încredere e greu să construiești ceva. Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, este să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm. Valul patru, prețurile la energie și celelalte chestiuni de inflații și PNRR. Restul trebuie lăsate până anul viitor când trecem de această criză”, a spus Kelemen Hunor.
Totuși, el a subliniat, că speră ca fiecare să mai lase din orgoliile prezentate.
„Nu putem schimba nici votul de la moțiunea de cenzură, nu putem schimba nimic în ce privește alăturarea de AUR a celor de la USR. Dar sper că putem schimba viitorul, că putem schimba ziua de mâine. Asta ne interesează pe noi. (…) Domnul Dacian Cioloș are mandatul de a coagula o majoritate, astăzi nu a avut succes. Dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare când expiră termenul de zece zile”, a declarat Kelemen Hunor.