Biserica Catolică este zguduită din temelii după ce a ieșit la iveală că aproximativ 330.000 de copii au fost victime ale abuzurilor sexuale comise în sânul Bisericii Catolice din Franța în ultimii 70 de ani. Dintre aceștia, în jur de 216.000 de copii au fost abuzați sexual direct de preoți și clericii catolici francezi.
Dezvăluirile șocante apar în raportul rezultat în urma unei anchete începute în anul 2018. Raportul a fost realizat de o comisie constituită la solicitarea episcopilor francezi.
Preotul Preynat a abuzat 75 de băieți
Preotul Bernard Preynat a fost condamnat pentru abuzuri sexuale asupra copiilor și a fost condamnat la cinci ani de închisoare. El a recunoscut că a abuzat mai mult de 75 de băieți timp de câteva decenii.
Episcopii catolici francezi au cerut în anul 2018 constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze abuzurile sexuale din sânul bisericii. La conducerea comisiei de anchetă a fost desemnat Jean-Marc Sauvé. El a fost vicepreședinte al Consiliului de Stat din Franța și președintele Comitetului de Etică al Jocurilor Olimpice.
Cazul Preynat a dus anul trecut la demisia fostului arhiepiscop de Lyon, cardinalul Philippe Barbarin. El a fost acuzat că nu a raportat abuzurile autorităților atunci când a aflat despre acestea în anii 2010.
Peste 3.000 de clerici și 216.000 de victime ale abuzurilor sexuale
Dar acesta este unul din miile de clerici care au abuzat sexual copii din 1950 până în 2018. Raportul comisiei conduse de Jean-Marc Sauvé conține nu mai puțin de 2.500 de pagini. Comisia a analizat abuzurile sexuale la care au fost supuși copiii în ultimii 70 de ani. În total 330.000 de copii! Dintre care 216.000 de copii au victime ale abuzurilor sexuale ale reprezentanților Bisericii Catolice franceze. 80% dintre victime sunt de sex masculin.
Președintele comisiei de anchetă, Jean-Marc Sauvé, a declarat că biserica a arătat „o profundă și chiar crudă indiferență față de victimele” abuzurilor, până la începutul anilor 2000, când victimele „nu au fost crezute, nu au fost audiate”.
Raportul arată că aproximativ 3.000 de persoane care au lucrat pentru biserică au fost implicate în abuzuri sexuale. Jean-Marc Sauvé spune că două treimi dintre ei sunt preoți.
„Consecințele sunt foarte grave”, a spus Sauvé. „Aproximativ 60% dintre bărbații și femeile care au fost abuzați sexual întâmpină probleme majore în viața lor sentimentală sau sexuală”.
„Sunteți o rușine pentru umanitate!”
Una dintre victimele lui Bernard Preynat, Francois Devaux, președintele organizației „La Parole Libérée” care apără drepturile victimelor abuzate sexual de preoți, a spus că „cu acest raport, biserica franceză merge pentru prima dată la rădăcina acestei probleme sistemice. Instituția deviantă trebuie să se reformeze”. El a mai spus că numărul victimelor identificate de raport este „minim”.
„Sunteți o rușine pentru umanitate!”, a tunat Francois Devaux, în timpul prezentării raportului. „În acest iad au existat crime în masă oribile, dar și lucruri mai rele – trădarea încrederii, trădarea moralei, trădarea copiilor!”, a mai spus Devaux, care a înfierat lașitatea Bisericii.
Abuzat la 13 ani de directorul unei tabere catolice
Olivier Savignac, președintele asociației „Parler et Revivre”, a declarat că proporția mare dintre victime și agresori este „înspăimântătoare” pentru societatea franceză și Biserica Catolică.
El a atacat apoi Biserica pentru că consideră astfel de cazuri anomalii individuale, în loc ca acestea să fie considerate o „oroare colectivă”. Olivier Savignac a descris pentru presa internațională modul în care a fost abuzat, la vârsta de 13 ani, de directorul unei tabere catolice de vară din sudul Franței, acuzat, de asemenea, de agresarea mai multor băieți.
„L-am perceput pe acel preot drept o persoană bună și iubitoare, care nu mi-ar fi făcut rău”, povestește Savignac. „Dar m-am trezit apoi pe un pat, pe jumătate dezbrăcat, cu el atingându-mă, și am realizat că ceva este în neregulă. Păstrăm asta în noi, ca pe un chist care crește, ca pe o cangrenă în corpul și sufletul victimei”, mai spune el.
„Vreau să cer iertare fiecăruia dintre voi!”
Președintele Conferinței Episcopilor din Franța, Eric de Moulins-Beaufort, s-a declarat „oripilat” de concluziile raportului. „Vreau să cer iertare fiecăruia dintre voi!”, a afirmat el, adresându-se tuturor victimelor. De altfel, liderii Bisericii Catolice din Franța urmau să se întâlnească ieri, pentru a hotărî ce măsuri trebuie să adopte în urma acestui scandal.
Victimele din Franța s-au plâns de lipsa acțiunilor de urmărire penală a abuzurilor comise de preoți. O problemă despre care spun că a început să se îmbunătățească abia în ultimii ani. Jean-Marc Sauvé a declarat marți că anii 2015 și 2016 au marcat o schimbare de atitudine în Biserica Catolică Franceză.
Comisia a emis 45 de recomandări cu privire la modul de prevenire a abuzului. Ca răspuns la scandaluri, Biserica Catolică a promis mai multă transparență. Anul trecut, Vaticanul a trasat noi linii directoare pentru episcopi, îndrumându-i să nu respingă acuzațiile, chiar dacă par vagi sau inițial dubioase. Organizațiile victimelor au susținut că aceste schimbări nu sunt suficient de ample
În luna mai a anului 2019, Papa Francisc a emis un canon, potrivit căruia toți preoții și călugărițele ce aparțin Bisericii Catolice trebuie să raporteze autorităților bisericești abuzurile sexuale sau încercările de mușamalizare ale acestora.
Papa Francisc exprimă „o durere imensă”
Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a trasmis că Papa Francisc a simțit „o durere imensă” pentru victime.
După publicarea raportului, Matteo Bruni le-a spus reporterilor că „cu rugăciunile sale, Papa încredințează domnului poporul lui Dumnezeu din Franța, în special victimele, pentru ca El să le ofere mângâiere pentru ca, cu dreptate, să se realizeze miracolul vindecării”, a concluzionat purtătorul de cuvânt. .
În iunie, Francisc a respins rapid o ofertă a cardinalului Reinhard Marx, unul dintre cei mai proeminenți clerici germani și un apropiat consilier papal, de a demisiona din funcția de arhiepiscop de München și Freising în legătură cu gestionarea greșită a cazurilor de abuz din partea bisericii. El a spus însă că este necesar un proces de reformă și fiecare episcop trebuie să își asume responsabilitatea pentru „catastrofa” crizei.