Priyantha Diyawadana, manager la o companie din Pakistan, a fost bătut și torturat până a murit, apoi corpul i-a fost incendiat. El a fost acuzat de mai mulți localnici de blasfemie pentru că a dat jos un afiș cu citate din Coran.
Peste 50 de bărbați au fost arestați pentru odioasa crimă. Organizația Amnesty International trage un semnal de alarmă cu privire la acest caz.
Selfie cu cadavrul omului ucis
Priyantha Diyawadana, din Sri Lanka, lucra ca director al unei fabrici a companiei de inginerie industrială Rajco Industries din Sialkot, un oraj din Punjab, Pakistan. Lucra acolo de aproape șapte ani. În cursul zilei de vineri a fost atacat violent de sute de oameni. Ei îl acuzau de blasfemie după ce au auzit un zvon cum că ar fi dat jos de pe zidurile fabricii un afiș cu citate din Coran.
În videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare, Diyawadana poate fi văzut aruncat pe podea. În timp ce sute de oameni îi rupeau hainele și îl băteau. A fost torturat până când a murit, apoi corpul i-a fost ars. Culmea, zeci de oameni din gloata care l-a ucis își făceau selfie-uri cu cadavrul său.
50 de persoane arestate
Mohammed Murtaza, asistentul comisarului de poliție, citat de The Guardian, a declarat că „din cauza renovării clădirii fabricii, niște afișe au fost scoase de pe perete. Este posibil să fi profanat afișe care poartă numele profetului Mahomed. Poate că managerul a fost linșat din cauza asta.”
El a adăugat că din păcate nu poate afirma sau infirma nimic în acest moment. „Alibiul folosit pentru crimă este blasfemie, dar cauza crimei pare personală și vizată. Problema este investigată.”
Mohammed Murtaza a mai spus că cel puțin 50 de persoane au fost arestate și că, probabil, urmează alte arestări. În funcție de analiza imaginilor făcută de poliție.
Organizația Amnesty International a declarat că este „profund alarmată de linșarea și uciderea tulburătoare a unui director de fabrică din Sri Lanka din cauza unei presupuse acuzații de blasfemie”.
Cel mai infam caz de blasfemie a fost al creștinei Asia Bibi
Pakistanul, un stat islamic, are legi draconice împotriva blasfemiei, care aduc pedeapsa cu moartea. Legile sunt adesea folosite împotriva minorităților religioase. Cei acuzați sunt uneori linșați înainte de a fi dovediți vinovați în instanță. Cultura fricii în jurul cazurilor de blasfemie înseamnă că judecătorii îi condamnă cel mai adesea pe cei acuzați.
Unul dintre cele mai infame cazuri de blasfemie din Pakistan este cel al creștinei Asia Bibi. Ea a fost condamnată la moarte în 2010 după ce a fost acuzată de colegii săi de blasfemie. Aproape un deceniu mai târziu, a fost achitată după presiuni internaționale puternice.
Prim-ministrul pakistanez, Imran Khan, a condamnat violența din Sialkot. „Atacul oribil al justiției asupra fabricii din Sialkot și [uciderea] unui manager din Sri Lanka este o zi de rușine pentru Pakistan. Supraveghez investigatiile și toți cei responsabili vor fi pedepsiți. Arestările sunt în desfășurare”, a scris el pe Twitter .