Partidul lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare în Slovacia. Analiștii internaționali avertizează că un guvern condus de SMER – SD ar putea avea consecințe grave pentru regiune, în contetxtul în care Robert Fico este cel mai important politician pro – rus din Slovacia, stat membru al Uniunii Europene și NATO.
Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a anunțat că guvernul va fi format de președintele partidului care va câștiga alegerile parlamentare. Partidul fostului premier Robert Fico a obţinut 23,3% dintre voturile expirmate şi a devansat Partidul Slovacia Progresistă (PS), susţinut de 17,03% dintre alegători, după numărarea a 99,43% dintre buletinele de vot.
Partidul lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare
Slovacia, țară cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene și NATO, și-a desemnat reprezentanții în urma alegerilor parlamentare. Partidul lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare, dar analiștii se tem că apropierea acesutuia de Rusia ar pune în pericol parcursul țării la nivel european. În timpul campaniei electorale, Robert Fico, fostul premier pro-rus al Slovaciei, a atacat atât Uniunea Europeană, NATO și minoritățile sexuale. Campania electorală agitată, a fost marcată de o importantă dezinformare în mediul online. Tot în campania electorală, partidul populist SMER-SD a promis că va opri ajutorul acrodat Ucrainei dacă va câștiga alegerile.
În urma alegerilor parlamentare, SMER-SD a câștigat alegerile cu 23,3% dintre voturile expirmate. Partidul Slovacia Progresistă (PS) a obținut puțin peste 17,03% dintre voturile alegătorilor. Preşedinta slovacă Zuzana Caputova declara că va însărcina să formeze viitorul Guvern pe şeful partidului care învinge în alegeri, indiferent de „preferinţa sa personală” în calitate de fostă membră a PS.
Vorbind după victoria sa, Fico a spus că „va face tot ce îi stă în putere pentru a demara discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.
Pro-rusul Robert Fico ar putea fi desemnat să formeze guvernul Slovaciei
Partidul lui Robert Fico a câștigat alegerile, dar pentru a forma Guvernul are nevoie de ajutorul partidelor mici pentru a forma o coaliție majoritară. Noul Guvern îl va înlocui pe cel al coaliţiei de centru-dreapta, aflat la putere din 2020. Guvern care a fost schimbat de trei ori în trei ani, dar care a furnizat ajutor militar şi umanitar Ucrainei.
Coaliția condusă de Robert Fico ar putea fi formată din partidele Hlas-SD (15,43%), condus de Peter Pellegrini, un fost preşedinte al Smer-SD şi sucesorul lui Robert Fico în postul de şef al Guvernului, în 2018. Un alt partid de centru care ar putea adera la coaliție este Olano (9,34%), dar și Mişcarea Creştin-Democrată (KDH, 7,14%), Libertate şi Solidaritate (SaS, libéral, 5,64%) şi Partidul Naţional Slovac (SNS, 5,8%).
Hlas-SD a apărut în 2020, în urma unei scindări a Smer, la doi ani după plecarea lui Robert Fico din postul de premier în urma asasinării jurnalistutlui de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia.
Guvernul condus de SMER – SD ar putea avea consecințe grave pentru regiune
Un guvern condus de SMER – SD ar putea avea consecințe grave pentru regiune. Slovacia s-a numărat printre puținele țări europene care sprijină sancțiunile dure ale UE împotriva Rusiei. Totodată, a donat Ucrainei o cantitate mare de echipament militar. Dar toate acestea se vor schimba cel mai probabil în timpul noului guvern condus de Robert Fico. Liderul partidului SMER – SD i-a acuzat pe „naziștii și fasciștii ucraineni” că l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia. Aceasta este narațiunea falsă pe care Putin a folosit-o pentru a-și justifica invazia.
În timp ce era în opoziție, Fico a devenit un aliat apropiat al prim-ministrului Ungariei Victor Orban. Mai ales când a fost vorba de critici la adresa Uniunii Europene. Există speculații că, dacă se întoarce la putere, Fico și Orban s-ar putea asocia și ar putea crea obstacole pentru Bruxelles. Dacă partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia reușește să câștige un al treilea mandat la alegerile parlamentare poloneze de luna viitoare, acest bloc ar putea pune grave probleme UE, dar ar deveni și mai puternic.
Robert Fico a fost prim-ministrul Slovaciei timp de mai bine de un deceniu. Mai întâi între 2006 și 2010 și apoi din nou din 2012 până în 2018. În martie 2018 a fost forțat să demisioneze în urma protestelor generate de uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Jan Kuciak a scris despre corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.